Second chances – Martina Reilly

Jag hittade den här boken i en reahög under mitt Dublinbesök i höstas. Jag var ute efter några nya, irländska författare och då Martina Reilly jämfördes med Marian Keyes på omslaget så var det ett ganska givet val.

Just den här boken visade sig att inte ha särskilt mycket med Marian Keyes att göra, jag tror att jämförelsen avser Martinas tidigare böcker som hon skrivit under namnet Tina Reilly. De verkar vara mer fluffig chick-lit. Second chances är en betydligt allvarligare historia.

För fjorton år sedan hittades Lizzie Walshs syster Megan död, blåslagen och uppspolad på stranden. Megans vän Joe, som var den sista som såg henne i livet, döms mot sitt nekande till livstids fängelse för mord.

När Megan dör så stannar livet för Lizzie. Hon flyr småstaden till Dublin och börjar arbeta som telefonrådgivare på en hjälplinje. Ett sätt att hjälpa andra när hon själv inte kunde rädda sin syster. En dag ser Lizze på en man på gatan. Det är Joe. Joe som blivit benådad för gott uppförande. Hon börjar förfölja honom, hon måste få se var han bor och hur han har det. Hur kan han få gå fri på gatorna och leva ett normalt liv, när hennes syster inte kan det?

Joe känner inte igen Lizzie, som bara var ett barn när Megan dog, och långsamt börjar hon nästla sig in i hans liv. Hans stora passion är duvor och duvrace, något som Lizze låtsas vara intresserad av för att komma honom närmare. Men hela tiden är tankarna på hämnd närvarande, hon blir som besatt av att skada honom och hans älskade duvor. Men är det lösningen? Kommer hämnden att läka Lizzies sår?

Det är i botten en mörk historia, och det riktigt knyter sig i magen av olust när man följer Lizzies planer. Man vill bara hejda henne ”nej, gör det inte”. Man vet ganska väl åt vilket håll historien slutar, men det är också en oväntad twist på slutet. Trots det allvarliga ämnet så är det underhållande läsning, som dessutom är kryddad med en hel del humor. Jag läser gärna fler böcker av Reilly!

Martina Reilly finns inte översatt till svenska.

Fakta:
Förlag: Sphere
Antal sidor: 374
Utgivningsår: 2009
Första meningen: There was silence as the jury filed in.

Finns på Bokus och Adlibris.