Miracle on Regent Street – Ali Harris

Evie Taylor lever ett anonymt och osynligt liv som ”lagertjej” på Hardy’s, ett anrikt varuhus som har sina bästa dagar bakom sig. Kunderna sviker och väljer hellre nya, fräscha ställen på trendiga butiksgatan.

Det är veckorna innan jul, och det ryktas om att Hardy’s ska säljas. Evie sätter en plan i verket för att vända på siffrorna. Hon har tre veckor på sig att åstadkomma ett mirakel.

Och det är lite av en modern saga kan man kanske säga. Det handlar om att ta tillbaka julen från det kommersiella och istället fokusera på tradition och nostalgi. Historien har såna förutsättningar som borde tilltala mig, men jag blir inte så imponerad.

Främst, för att jag inte tycker särskilt mycket om Evie. Hon är så självutplånande och samtidigt så driftig, och de bilderna går inte ihop. Hon har jobbat på Hardy’s i två år, och kollegorna vet inte ens vad hon heter. De kallar henne Sarah efter hennes företrädare, och hon bryr sig inte om att rätta dem. Sen träffar hon en tjusig amerikan som tror att hon är Carly, en tjej som är assistant manager på modeavdelningen och som Evie avundar, och hon börjar dejta honom, som Carly. Jag förstår inte varför hon inte berättar vem hon är och vad hon heter. Och samtidigt lyckas hon locka tillbaka alla kunder till Hardy’s med hemliga nattliga omskyltningar och ombyggnationer på olika avdelningar. Det blir lite för otroligt och ologiskt, till och med för mig.

Men inte är det dåligt, det är bara inte så bra som det hade kunnat bli och som jag hade förväntat mig. Boken är förresten skriven i presens, något som jag oftast stör mig på, men här funkar det faktiskt riktigt bra. En halvbra chicklit, läsvärd men ingen höjdare, och den hade mått bra av att kortas en hel del. Och jag tror att historien skulle passa mycket bättre som film än bok.

Fakta:
Förlag: Simon & Schuster
Antal sidor: 492
Utgivningsår: 2011
Första meningen: I gaze out of my bedroom window into the dark winter morning as the snowflakes fall softly outside.

Finns på Bokus och Adlibris.