Dash och Lilys utmaningsbok – Rachel Cohn och David Levithan

Mellan de bekanta bokryggarna i favoritbokhandeln hittar Dash en röd anteckningsbok. Han öppnar den. Och sedan gör han precis vad den säger åt honom att göra.

En bok som utspelar sig i juletid, i New York, på en bokhandel, skriven av författarna till en av mina absoluta favoritböcker när det gäller hög mysfaktor (Nick & Norahs oändliga låtlista), måste jag ju bara älska. Och visst gör jag det, det går inte att stå emot den här charmiga historien!

Historien utspelar sig alltså i New York, och tar sin början i bokhandeln Strand där Dash hittar en gömd anteckningsbok på en av hyllorna. Dash är ensam i stan över julen, hans mamma tror att han är hos pappan, och pappan tror att han är hos mamman, vilket passar honom perfekt eftersom han hatar allt vad jul heter. I boken finns en utmaning som han tar sig an, och han hittar i sin tur på ett nytt uppdrag till bokens ägare.

Bokens ägare, Lily, älskar julen. Men inte i år. Hennes föräldrar har åkt till Fiji och lämnat henne ensam med brodern som mest bara ägnar sig åt sin pojkvän. Men så kommer anteckningsboken in i bilden. Och när så Dash nappar på uppdraget i hennes utmaningsbok är det början på ett spännande äventyr.

De turas om att hitta på ledtrådar och utmaningar i anteckningsboken, som de gömmer på olika ställen runt om i New York. Under dagarna som går lär de känna varandra, och öppnar upp sig, utan att någonsin ha träffats. Och vad händer om och när de ses?

Cohn och Levithan har skrivit vartannat kapitel var, precis som de brukar göra, och det fungerar utmärkt även den här gången. Det är en underhållande, sprudlande och charmig historia med mycket (över)analyserande och filosoferande fram och tillbaka, och sånt faller jag för. Jag gillar också det här ”analoga” sättet att kommunicera, fjärran från mobiler, Facebook och chat. Och jag gillar den snygga blinkningen till Nick & Norah i form av ett väggklotter.

Riktigt underhållande New York-mys!

Fakta:

Förlag: X Publishing
Antal sidor: 307
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Tänk dig följande: Du går runt i din favoritbokhandel och tittar i hyllorna.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokomaten och Bokclara.