En död ängel – Åsa Schwarz

Nova åker till berget Ararat för att resa en ark som symbol för kampen mot klimatförändringarna tillsammans med andra Greenpeaceaktivister. Hon övertalar sin nyfunna pojkvän Benjamin att följa med till ruinstaden Ani där kyrkor, stadsmurar, fort och grottor ligger tätt. I en av ruinerna hittar Nova en golvmålning som det är något bekant över. Där blir hon brutalt nedslagen.

Hon vaknar upp på Karolinska Sjukhuset i Stockholm efter att ha varit medvetslös i en vecka. Ingen har sett Benjamin efter överfallet. Varför är han spårlöst försvunnen? Varför blev Nova nedslagen i ett tempel där änglar tidigare dyrkades? Vem vill att Nova inte ska få reda på sitt ursprung? Hon finner till slut att alla frågor leder åt ett håll: jakten på världens mest omtalade artefakt, Noas ark.

Kommentar:
Jag kände inte till Åsa Schwarz innan jag fick den här boken i min hand, och sånt gör mig alltid lite skeptisk (om det inte är en debutant förstås!). En död ängel är Schwarz andra bok om Greenpeace-aktivisten Nova Barakel, den första, Nefilim, kom ut 2009 och om den varit bra, så borde jag ha snappat upp hennes namn någonstans tänkte jag. Efter att ha läst En död ängel kan jag bara konstatera att om Nefilim är lika bra som denna så har jag antingen varit både blind och döv och rodnar lite skamset, eller så har Åsa Schwarz helt enkelt inte fått den uppmärksamhet som hon förtjänar.

Det här är en riktigt bra spänningsroman som mixar samhällsfrågor med övernaturlig mystik på ett alldeles övertygande sätt. Här blandas myter, religion, samhällskritik och miljöfrågor, och det är välskrivet och välresearchat. Trots att det handlar om fallna änglar, nefilim och osedvanligt bra läkkött hos vissa av personerna så känns allting förvånansvärt jordnära och realistiskt. Jag köper alltihop.

Eftersom jag inte läst första boken så saknar jag en del bakgrundshistoria, men det är inget som förstör handlingen, man hänger med i alla fall eftersom viktiga bitar återberättas. Men det hade säkert förhöjt läsupplevelsen att börja från början i serien.

Fakta:
Förlag: Telegram Bokförlag
Antal sidor: 265
Utgivningsår: 2011
Första meningen: En mörk rännil sökte sig fram över det antika stengolvet.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Du är vad du läser, En bok om dagen håller doktorn borta och
Tankar från en samlares hjärna.