Den glömda trädgården – Kate Morton

1913
En liten flicka hittas ensam och övergiven på ett passagerarfartyg på väg mot Australien. En mystisk dam som flickan kallar Sagoberätterskan har lovat att ta hand om henne, men är nu spårlöst försvunnen.

1975 
Som gammal återvänder Nell O’Connor till England för att ta reda på sanningen om sin familj. Sökande för henne till Cornwalls vindpinade kust och det gamla herresätet Blackhurst Manor med en gåtfull historia.

2005

När Nell dör efterlämnar hon allt till sitt barnbarn Cassandra. Bland tillhörigheterna finns en sagobok av Eliza Makepeace, en författare som på ett mystiskt vis försvann i början av 1900-talet. Testamentet innehåller också ett överraskande arv: ett litet hus som kallas Klippstugan som står på ägorna till en stor lantegendom i Cornwall. I detta hus och dess glömda trädgård kommer Cassandra en sekelgammal hemlighet på spåren.

Kommentar:
Det här är min typ av bok, helt klart. En roman som väver ihop det historiska med nutiden. En släktsaga som spänner över flera generationer. Ett mysterium som nystas upp. Familjehemligheter, engelska gods och gamla spöken.

Jag hade svårt för boken inledningsvis, för det är väldigt många tidshopp, framåt och bakåt och i sidled. Just när jag blev som mest indragen i en historia så bröts stämningen tvärt och började om på ett annat ställe. Det var lite jobbigt, och tog mig nästan halva boken att bli sams med det.

Boken påminner en del om Diane Setterfields Den trettonde historien i stilen, och tankarna går förstås också till Frances Hodgson Burnetts Den hemliga trädgården. Frances dyker även upp i handlingen på en fest, och det är en ganska tydlig blinkning till tidigare nämnda bok.

En mycket bra historia, om än inte perfekt utförd, och ett läsäventyr att svepas med av. Min läslust som gått på halvfart en längre tid fick en ordentlig kick av den här bladvändaren.

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 417
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Det var mörkt där den lilla flickan satt hopkrupen bakom tunnorna, men hon gjorde som hon blivit tillsagd.

Finns på Bokus och Adlibris.

Andra som bloggat om boken är Pocketblogg, Madeleines bokhörna, Bokstunder, Enligt O, PocketPinglorna, Bokmalen och Ooof bok.