En hondjävuls liv och lustar – Fay Weldon

Ruth hade aldrig tänkt på sig själv som en hondjävul. Tvärtom: en skötsam hustru och tvåbarnsmor i en välordnad förort, kraftig och klumpig, utan ett uns av den graciösa skönhet som Mary Fisher är så rikligt begåvad med. Mary Fisher, som bor i ett fantastiskt fyrtorn, skriver kärleksromaner och äter rökt lax och dricker champagne till middag. Som Ruths man just avslöjat att han har ett passionerat förhållande med.

Nej, Ruth har aldrig tänkt på sig själv som en hondjävul, men under de veckor som följer bränner hon ner familjens hus, har sex med traktens fyllo, lämnar sina barn och ger sig ut på en personlig hämndodyssé.

Kommentar:
Det första som mötte mig när jag öppnade boken var en lång lista på Fay Weldons svenska utgivning: hela 27 böcker! Ett imponerande antal, jag hade ingen aning om att hon varit så produktiv. Min enda erfarenhet av Fay Weldon är att jag sett åttiotalsfilmen En hondjävuls liv och lustar, förstås baserad på denna bok, men jag har aldrig tidigare läst något av henne.

Boken, som är från 1983, har nu kommit i nyutgåva och har alltså nästan trettio år på nacken. Det hade varit intressant att få läsa den då, i det samhälle som var då, att få känna av om den skulle varit ögonöppnande eller provocerande, och få ta del av hur snacket kring boken gick.

Det här är lite som att läsa en saga eller skröna. Det är elakt och bitskt, och både roligt och sorgligt. Det roliga ligger främst i Fay Weldons vassa språk och träffsäkra formuleringar. Det sorgliga i att det är så många offer. Boken är också betydligt mörkare än filmen, som jag minns var mer av en komedi?

Det centrala i handlingen är förstås hämnd, och hämnd i den här formen är alltid roligt att läsa om. Men jag måste säga att jag förstår inte riktigt varför Ruth måste göra om sitt utseende och bli en Mary Fischer-kopia, hade det inte varit en ljuvare hämnd om hon fick segra som sig själv? Eller seger och seger förresten, det kan ju diskuteras.

Denna utgåva innehåller också ett förord, mycket läsvärt, av Unni Drougge.

Fakta:
Förlag: Massolit Förlag
Antal sidor: 290
Utgivningsår: 2011 (1983)
Första meningen: Mary Fischer bor i ett högt fyrtorn, alldeles vid havet.