Om förlag och recensionsexemplar

Malin skrev ett intressant inlägg om förlagens generositet (eller brist på) när det gäller recensionsexemplar. Jag har inte riktigt samma erfarenheter som henne, och det är lite märkligt att vi får så olika bemötanden från samma förlag.

De stora förlagen brukar vara ganska generösa mot mig. Norstedts, Rabén & Sjögren, Wahlström & Widstrand eller Forum brukar oftast skicka de böcker jag frågar efter. Natur & Kultur likaså, men det är ett tag sedan jag var i kontakt med dem. Albert Bonniers är ganska ojämna, och sämst i skaran. Ibland har jag fått den bok jag vill ha, andra gånger får jag inte ens ett svar. Forma Books hör också till de ojämna – ibland mailar de och erbjuder böcker, ibland skickar de inte ens de jag frågat efter.

Mindre förlag som Kabusa Böcker, Telegram Förlag och Basil Förlag svarar och skickar blixtsnabbt. Vanligen är även Pocketförlaget och Månpocket generösa och snabba. Ordfront är också riktigt bra. Extra trevligt tycker jag det är med förlag eller författare som sjäva tar kontakt och frågar om de får skicka en bok (Telegram Förlag, Simona Ahrnstedt, Piratförlaget m.fl) Då slipper man känna sig som en tiggare, vilket jag gör ibland. Speciellt när det är återkommande kontakter med samma person hela tiden…

Jag har nog aldrig varit med om ett förlag som mailat ett nekande svar (däremot har förlag låtit bli att skicka utan att meddela det) – och det är faktiskt riktigt dåligt för dem själva. Om jag frågar efter en bok är det ju för att jag är intresserad av den. Om jag inte får ett nekande svar från förlaget så går jag omkring där hemma och väntar på min bok – som sen aldrig kommer. När jag slutligen inser att jag nog inte får någon bok är den inte längre rykande färsk, intresset har hunnit svalna, det har kommit andra böcker som lockar mer, och jag kanske känner att jag kan vänta tills den kommer i pocket. Det leder till en läsare och en recension färre. Skulle dom svarat ”Nej tyvärr” på mitt mail istället så hade jag kanske köpt den själv, läst den, gillat den, och tipsat om den.