My appetite for destruction – Steven Adler & Lawrence J. Spangola

Steven Adler är ännu en i raden av åttiotalets stora rockstjärnor som skrivit sin biografi – My appetite for destruction – sex & drugs & Guns N’ Roses. Adler spelade trummor i Guns N’ Roses mellan 1985-1990, då han fick sparken på grund av sitt missbruk.

Förra året medverkade han i Celebrity Rehab med Dr Drew, och det var rent sorgligt att se honom. Efter mångårigt missbruk av crack, heroin och kokain var han en spillra av sitt forna jag, bitter och besviken på sina tidigare bandmedlemmar. Här är mycket av den bitterheten borta, han inser sin egen skuld i allt som hänt, och levererar en rak och ärlig berättelse. Ärlig i den meningen att han berättar sin egen version, och gör det trovärdigt. Därmed inte sagt att det verkligen är en sanning, för om man läst Slash biografi eller Nikki Sixx Heroin diaries så finns samma händelser återberättade på lite olika sätt. 

Steven var alltid känd som den glade trummisen, som skämtade och tog allt med en klackspark, till han slutligen fastnade så djupt i sitt missbruk att han försvann ur bandet och ur folks medvetande. Men bakom den glada fasaden fanns en osäker pojke med dålig självkänsla.

Han berättar om sin barndom och sin uppväxt. Sin hatkärlek till sin mor. Hur han redan i elvaårsåldern började röka hasch, för att något senare börja hänga på klubbar där han uppvaktades av både män och kvinnor. Han blev också sexuellt utnyttjad av män. I trettonårsåldern träffade han Slash. De bodde i samma kvarter, båda hos sina mormödrar, och det klickade direkt. De hängde ihop i flera år, och så småningom ledde det fram till bildandet av GNR.

Vi får ta del av de första stegen i karriären, fram till genombrottet, världsframgångarna och så småningom sveket från hans vänner i bandet. Sveket från Slash är det som tog hårdast på honom, och även om han verkar ha kommit över det och pratar gott om Slash i boken, så är nog inte allt löst dem emellan. I tacktexten nämns exempelvis inte Slash, men Axl, Duff och Izzy räknas upp.

Efter han lämnade GNR eskalerade hans missbruk och han når botten. Sedan når han verkligen botten. Det är både tragisk och skrämmande läsning. Vid en intervention ledd av hans bror Jamie (där även Slash medverkar) går han med på att åka till rehab, och det leder så småningom fram till hans medverkan i Celebrity Rehab.

Det här är en riktigt bra, och välskriven, biografi. Till skillnad från Slash, som tog hjälp av Anthony Bozza, så har Steven Adler haft en betydligt bättre medförfattare i Lawrence J. Spagnola. Det är en närgången och naken skildring. Hårt och rått blandas med värme och humor till en skön mix. Gillar ni rockbiografier eller är ett GNR-fan måste ni defintivt läsa denna. Det här är en av de bästa. Det sägs för övrigt att även Duff McKagan håller på att skriva en bok. Det ser jag fram emot.

Fakta:
Förlag: Harper Collins Publishers
Antal sidor: 286
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Oh my God, this is the highest I have ever been in my life.