Hittebarnet – Katerina Janouch

Cecilia är gravid. Sommaren står i full blom och det är mycket som ska ordnas. Barnkalas, semester och en weekendresa på tu man hand med maken John. Graviditeten är lika oväntad som förvirrande. Är äktenskapet tillräckligt stabilt för att klara av ännu ett barn? Och vad ska resten av familjen och släkten säga?

Privatlivet är turbulent, men mycket händer även på förlossningen. En sen kväll hittar Cecilia ett övergivet barn på marken utanför sjukhuset. Vem har lämnat barnet – och varför? I sina försök att besvara gåtan utsätter sig Cecilia själv för stora risker. Både kroppsligt, men även känslomässigt. Vad är det egentligen som händer mellan Cecilia och polismannen Per Nilsson? Och vilka mörka hemligheter är det som döljer sig i  en främmande kvinnas moderskap – krafter så starka att hon är redo att ge upp sitt nyfödda barn?

Kommentar:
Hittebarnet är tredje boken om barnmorskan Cecilia Lund, de två tidigare är Bedragen och Systerskap.

Katerina Janouch är en av mina favoritförfattare. Jag gillar hennes vardagsnära stil och hur hon lyckas göra Cecilia trovärdig både i sin yrkesroll och som blivande fembarnsmor i ett skakigt äktenskap. Styrkan i de här böckerna är just Cecilia och hennes relationer till familjen, sin mamma, mormor, och polisen Per. Bihistorierna, som i det här fallet om ett hittebarn, skulle jag kunna vara utan. De tillför egentligen ingenting, det är relationerna som är det viktiga, inte deckargåtor eller försvinnanden. Den här gången tycker jag det blir extra rörigt också, och det blir inte något bra slut på historien.

Gillade ni de båda tidigare böckerna kommer ni att tycka om även denna, och har ni ännu inte läst någon av dem så tycker jag att ni ska pröva på. Nu ser jag fram emot nästa bok, jag är väldigt nyfiken på hur det kommer att gå för Cecilia och John. Och inte minst vad som händer med Per!

Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 451
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Babyn fick inte frysa.