Bokgeografi Italien

Nu är det Italiens tur i geografiutmaningen. Här kommer mina svar!

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Italien eller är skriven av en författare med anknytning dit.
En av förra årets höjdpunkter för mig var Kärlekens arkitekt av Emilio Calderón. Han är spanjor, men boken utspelar sig i Rom. Det är en spionroman/kärlekshistoria med två katalanska ungdomar, José Maria och Montse, i centrum. De har tagit sin tillflykt till Spanska akademien i Rom för att slippa undan det inbördeskrig som härjar i Spanien. Där hittar de den mytomspunna Skaparens karta och blir snart varse att det finns många som är ute efter den – nazisterna, de allierade och Vatikanen. En spännande, vacker och vemodig bok! 

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Italien. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Don DeLillo är född i New York, men hans föräldrar kommer från Italien. Många anser honom vara en av de stora amerikanska författarna. Jag har bara läst en bok av honom, Falling man (som handlar om 11 september attacken) men jag skulle gärna läsa fler. Hans senaste, Omegapunkten, har precis kommit på svenska.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Italien, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag är nyfiken på De oskyldigas orden av Michele Giuttari, en av Italiens ledande kriminalförfattare. Kanske den ledande, jag har inte så bra koll på italienska deckare. Jag har aldrig läst honom, men jag tror att han kan vara en läsvärd författare.