Bokfrågornas ABC del 15

O är dagens bokstav i O:s alfabetsutmaning.

Ännu ett bokpris den här veckan, ett endast för kvinnor Orange Prize for Fiction som delats ut sedan 1996. Vet du något om priset? Har du läst böcker av någon pristagare? Är det bra med ett pris för kvinnliga författare?
Förra veckan handlade det om Nobelpriset, ett pris som jag inte bryr mig särskilt mycket om. Orange Prize for Fiction är däremot mycket intressantare. Här handlar det om författare som jag gärna läser eller vill läsa. Jag har läst Chimamanda Ngozi Adichie, Carol Shields och Lionel Shriver, dock inte just de böcker som de två sistnämnda vann pris för. Jag har dessutom läst en hel drös av de som varit nominerade men inte vunnit.

Nu blev jag sugen på att gå igenom listan och beta av de författare som är okända för mig, för jag är övertygad om att det döljer sig några riktiga guldkorn där.

Berätta om en bok som du tyckte mycket om, trots att du inte trodde att du skulle gilla den. En oväntad favorit alltså!
Jag köpte Trollkarlens trast av Martin Davies enbart för att den var så billig. Jag hade inga förväntningar alls, mer än att jag hoppades att den skulle gå att läsa. Men den var bättre än så, den var helt fantastisk! Det handlar om forskaren och konservatorn Fitz som försöker spåra rätt på en sedan länge försvunnen uppstoppad fågel. Det enda som finns bevarat är en teckning på museum, ingen har någonsin sett ett levande exemplar, och den uppstoppade har varit försvunnen i 200 år. Är det överhuvudtaget möjligt att fågeln finns kvar efter så lång tid?

Parallellt med det här nutidsmysteriet får vi följa en kärlekshistoria mellan 1700-tals naturvetaren Joseph Banks och hans hemliga älskarinna, vars identitet konservatorn Fitz försöker få fram. Han hoppas kunna finna fågeln om han lyckas spåra henne och hennes efterlevande. Spännande handling, välskriven och med ett snyggt språk.

Jag är inget fan av Peter Harrysson, men tänker ändå sno ett av hans favorituttryck. Jag vill att du berättar om en bok som var olidligt spännande!
Linwood Barclay är bra på att skriva spännande bladvändare som är omöjliga att lägga ifrån sig. Utan ett ord handlar om 14-åriga Cynthia som grälar med sina föräldrar och slår igen dörren till sitt rum. När hon vaknar nästa morgon förväntar hon sig en konfrontation, men istället är huset tomt. Hennes mamma, pappa och storebror är borta, utan ett spår. 25 år senare ringer telefonen. En mansröst säger att hennes familj förlåter henne. Vem ringer och vad hände hennes familj?

Och slutligen vill jag höra om en bok om ett mindre trevligt ämne. Har du läst någon bok om otrohet som du tycker är bra?
Där väljer jag Bedragen av Katerina Janouch, första delen i serien om barnmorskan Cecilia Lund. Jag gillar böckerna, de är lättlästa, vardagsnära och känns äkta.