Angelologi – Danielle Trussoni

Syster Evangeline har bott bland nunnorna i ett kloster strax utanför New York sedan hon var tolv år. En dag när hon utför sina sysslor i klostrets bibliotek får hon ett brev som kommer att förändra hennes liv.

Brevet är från en man som vill veta mer om en brevväxling från 1940-talet mellan den dåvarande abbedissan på klostret och den berömda Abigail Rockefeller. Evangeline börjar undersöka breven och upptäcker något ofattbart. I över tusen år har det pågått ett krig mellan ett samfund av angelologer och ättlingarna till fallna änglar som en gång i tiden fått barn med människorna. Dessa halvänglar är grymma varelser som lever mitt ibland oss.

Evangeline inser att hennes föräldrar varit en del av motståndsrörelsen mot dem och att det nu är hennes tur att fortsätta kampen. Samtidigt omringas klostret av ett stort antal hotfulla bevingade varelser. Kan Evangeline undkomma dem och med hjälp av de ledtrådar som döljs i breven hitta det föremål som kan avgöra striden?

Kommentar:
Här är det inte godhjärtade änglar av bokmärkes- eller kerubtyp som spelar huvudrollen, utan en typ av halvänglar som kallas nefilim. De härstammar från fallna änglar som fått barn med människor och har infiltrerat sig i alla möjliga maktpositioner som Europas kungahus, rika societetsfamiljer och nazisterna. Och de är onda.

Jag har lite blandade känslor efter att ha läst Angelologi. Stundtals är det sånt driv i historien att jag sitter som på nålar och bara måste läsa vidare. Stundtals känns det ologiskt och osammanhängande och upprepande. Jag gillar vad jag läser, men jag är inte helt överens med historien. Det också en del slarvfel i översättningen som drar ner betyget.

Historien växlar mellan nutida New York och andra världskrigets Europa, och det är historien under kriget som fängslar mig mest. De delarna är också mest välskrivna.

Visst är det lite Dan Brown-vibbar, med ett religiöst mysterium där forskare jagar över en hel stad för att klura ut ledtrådar samtidigt som de förföljs av skurkar. Men – håll i er alla Dan Brown-hatare, han är en betydligt bättre författare än Danielle Trussoni. Jag tycker inte att Trussoni lyckas fullt ut med att förklara bakgrunden och historien på ett logiskt sätt. Slutet är också lite av ett antiklimax. Det blir aldrig någon riktig ”stridernas strid” utan mer bara en fjutt. Det är en riktigt bra historia, men tyvärr inte lika bra berättad.

Trots att jag kanske verkar negativ så gillar jag det här, det finns något som gör att jag har överseende med bristerna, men jag är förvånad över att Angelologi har hyllats av så många fina recensenter? Det förstår jag faktiskt inte alls.

Fakta:
Förlag: Damm förlag
Antal sidor: 479
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Angelologerna undersökte kroppen.