Någon i din säng – Andreas Roman

Utifrån sett har Sofia allt. Hon är en framgångsrik ung författare och bor mitt i stan i en lägenhet med fantastisk utsikt. Men under den perfekta ytan döljer sig en mycket ensam människa, som fördriver tiden med att umgås med sin låtsaskompis. En låtsaskompis hon haft sedan hon var liten.

Men när det börjar hände märkliga saker och han bli lite för verklig, när Sofia kommer hem till en olåst dörr och med en radio som spelar deras favoritsång, inser hon att det enda rätta är att ta tag i sitt liv och sluta leva i fantasin. Men hennes låtsaskompis har helt andra planer. Och sent en natt vaknar Sofia av att det ligger någon i hennes säng…

Kommentar:
Någon i din säng är en tät och spännande psykologisk skräckroman. Det är en krypande och otäck, nästan ångestladdad, stämning i berättelsen. Man vet inte riktigt vad som kommer att hända och hur allt kommer sluta. Händer saker på riktigt, eller händer allt i Sofias huvud?

De starkaste bitarna i historien är tillbakablickarna på Sofias uppväxt, den ensamma flickans barndom är trovärdigt berättad.

Jag kan nog tycka att historien är lite tunn, det känns på sätt och vis mer som en novell än en roman, trots att den ändå är på dryga trehundra sidor. Jag tycker också att slutet var lite oklart, jag förstår inte riktigt vad som hände trots att jag läste om det två gånger. Men det kanske är jag som är trög. (Om du läst boken får du gärna förklara vad som hände.)

Andreas Roman är en ny bekantskap för mig, men han har ett antal böcker bakom sig. Jag tycker inte att han ligger långt efter exempelvis John Ajvide Lindqvist när det gäller förmågan att skriva skräck och skapa en kuslig stämning. Däremot hade jag som sagt önskat en lite fylligare historia. Någon i din säng var i alla fall oväntat bra, och jag läser gärna fler böcker av Andreas Roman.

Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 318
Utgivningsår: 2010
Första meningen: ”Så här gör du”, säger flickan och plockar upp musslan.