Musik + litteratur = sant

En bokcirkel för alla har dragit igång en utmaning som jag hakar på. Det handlar om musik och litteratur:

”En gång i veckan så kommer jag att skriva om en musikgenre, låt, artist eller skivor (CD). Jag kommer att göra en liten historisk återkoppling med vissa av låtarna eller artisterna. Och det ni ska göra som är med i utmaningen är att tipsa om en bok eller flera eller kanske en författare som kan kopplas ihop med musiken. Ni får tänka fritt, brett, smalt. Jag hur som helst. Det kan nämligen bli riktigt roliga kombinationer. Och spännande.


Veckans musikval är ABBA.

Det finns en karaktär i en av mina favoritböcker som jag tycker är riktigt mycket ABBA, nämligen Lydia Bennet i Stolthet och fördom. Ung och sorglöst dansande, en omsvärmad Dancing queen. Flirtandes med soldaterna Gimme gimme. Tätt följd av Does your mother know och mot slutet den molltyngda The winner takes it all.

Det finns även fler låtar som skulle kunna vara ledmotiv till olika delar av hennes liv: Take a chance on me, SOS, Mamma Mia, When all is said and done… ja listan kan göras lång. Lydia Bennet är helt enkelt ABBA.