Jag älskar den pojken – Bosse Löthén

Året är 1976. Bosse Löthén är 12 år och hemma i Bollmora, en förort till Stockholm, är det tufft. I skolan är han en udda fågel, vilket straffar sig, glåpord och slagsmål är hans vardag. Men Bosse älskar rock, det är musiken han lever för.

En dag lär han känna en man, nästan dubbelt så gammal som Bosse själv men som har i princip alla punkplattor som finns. Han introducerar Bosse för Stockholms snabbt framväxande punkscen, gör Bosse till trummis i ett av Sveriges första punkband och plötsligt kan drömmen om ett liv som rockstjärna bli sann. Men vad ingen vet är vilket pris Bosse får betala till sin ”vän”.

Kommentar:
Jag älskar den pojken är en stark och gripande bok där Bosse Löthén berättar om sin uppväxt i 70-talets Stockholm. Det handlar om mobbing, sexuella övergrepp och en alkoholiserad far. Men det handlar också om tiden när punken växte fram i Sverige.

Det här är en mycket personlig och ärlig berättelse. Bosse är en duktig författare med flyt och driv i språket. Det är dessutom en hel del dialog vilket gör att det känns som att läsa en roman.

Det är en bok som väcker många känslor. Mest av allt blir jag förbannad. På alla vuxna i skolan. De som såg hur Bosse mobbades men inte vågade eller orkade ta tag i saken, som bad honom att ändra på sig, som sa att de som slog och sparkade på honom inte menade något illa. Och jag tänker på hur många fler killar (och tjejer) som Bosse det finns där ute, och hur många vidriga typer som J, som bara väntar på att slå klorna i ett lämpligt offer. Fy fan.

Sexuella övergrepp är inte det lättaste att berätta om, och det är inte heller lätt att läsa om. Men det här är ingen mörk och svart bok, trots allt. Det är inget frosseri i elände som det ofta kan vara i den här typen av böcker. Bosses kärlek till musiken, hans styrka att slutligen göra sig fri från J, när han står upp mot sina mobbare, allt det är ljusglimtar som skiner starkt. Hela skildringen av punkscenen med Ebba Grön och Thåström är också glimrande läsning.

Jag älskar den pojken, säger Bosse idag till sitt 13-åriga jag. Jag älskar också den pojken och jag älskar den här boken.

Bosse Löthén är även författare till de helt underbara bilderböckerna om Pop och pappa.

Fakta:
Förlag: Telegram Förlag
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 294
Första meningen: Jag litar inte på någon som säger sig älska mig.