Bokfrågornas ABC del 19

Nu har Bokfrågornas ABC hunnit fram till bokstaven S. Här är mina svar:

1. Jag är en språknörd. Lika bra att erkänna att en boks språk har stor betydelse för vad jag tycker om den. Vilken författare har det bästa språket enligt dig?
Jag är smått förälskad i Björn Ranelid, han är i en klass för sig. ”Mina berättelser är som flyttfåglar som söker värmen och jag ger mig inte förrän de hittar ett bo i ditt hjärta.” Och i mitt hjärta har de verkligen hittat ett bo. Jag tycker att han har en unik förmåga att göra svenska språket så vackert. Hans ord översatta till engelska har inte alls samma styrka eller känsla. Julklappstips: Jag skänker dig mina vackraste ord innehåller 300 av Björn Ranelids vackraste aforismer och metaforer, på fyra språk.

2. Det vimlar av syskon i böckernas värld. Vilka är dina favoriter?
Det finns så många syskon, men den första syskonskaran som dyker upp i tankarna är systrarna Bennet. Elizabeth är en av mina litterära favoritkaraktärer. 

3. Sagor hör barndomen till, men funkar även för vuxna. Vilken saga tyckte du bäst om som barn? Har du samma favorit nu?
Jag älskade H.C Andersens Den lilla sjöjungfrun, en ganska ryslig historia som inte har mycket gemensamt med Disneys gulliga film. Jag läste sagan om och om igen och tyckte det var det så sorgligt och hemskt, med sjöjungfrun som förvandlades till skum på havet. Nu för tiden blir det inte så många sagor tyvärr, mina ungar har inte gillat de klassiska sagorna utan mer vanliga ”moderna” böcker. Tyvärr. Men vi försöker ibland.

4. Att författare gör spotifylistor som soundtracks till böcker är inte ovanligt. En spotifylista kan du t.ex. hitta här. Gör ett soundtrack till en favoritbok. En låt, fem, tio eller kanske fler.
Vilken klurig och rolig uppgift, jag har spenderat halva kvällen på Spotify och letat låtar. Jag valde en av mina favoritböcker Var är Alaska? och har gjort en liten låtlista som jag tycker passar in. Lyssna särskilt på första låten som heter just Looking for Alaska. Den är inspirerad av boken och inspelad av författarens bror Hank Green.