En förtjusande man – Marian Keyes

Alla minns var de befann sig när de fick veta att Paddy de Courcy skulle gifta sig. Men för fyra kvinnor har nyheten om den karismatiske politikern särskild betydelse…

Stylisten Lola har all anledning att vara intresserad av vem Paddy ska gifta sig med – för även om hon är hans flickvän är hon inte den blivande bruden. Förtvivlad flyr hon från Dublin till en stuga vid havet. Journalisten Grace följer efter henne till den idylliska småstaden eftersom hon har bestämt sig för att gräva fram sanningen om de Courcys förlovning. Grace kände Paddy för länge sen, varför kan hon inte glömma honom?

Graces syster, Marnie, kanske skulle kunna kasta ljus över historien, men hon är alltför upptagen med att hålla ihop sitt perfekta liv – men är det så perfekt? Och hur är det egentligen med den blivande fru de Courcy? Alicia är fast besluten att bli den perfekta politikerhustrun, men känner hon verkligen den riktige Paddy de Courcy?

Fyra kvinnor. En vansinnigt förtjusande man. En mörk hemlighet som binder dem samman.

Kommentar:
Marian Keyes är känd för att blanda humor med allvar i sina böcker, och ofta hittar hon den rätta balansen för att det ska bli en underhållande historia. Här är det mer allvar än glädje. Det är en ganska tung chick-lit, tung i formatet – 737 sidor i pocket! – och även i handlingen. (Även hennes senaste bok, Oväntat besök på Star Street, har många mörka inslag. En förtjusande man är dock betydligt bättre.)

Tunga grejer alltså – och många. Här handlar det om alkoholism, depression, cancer, misshandel, sexuellt utnyttjande kryddat med illegala flyktingar, cross-dressing, utpressning och så vidare. Det är kanske lite väl många ingredienser i mixen. Att dessutom följa fyra kvinnors historier är också lite mycket. Var och en har material till en helt egen bok, det är många lösa trådar som inte riktigt får plats att breda ut sig utan lämnas hängande i luften. Lola är min favorit av de fyra, och också den historia som bjuder på mest humor, även om jag inte är särskilt förtjust i den avhuggna dagboksform som den berättas i.

Den som vill ha en lättsam snabbläst chick-lit kanske inte bör välja just denna bok av Keyes, men om du vill läsa en underhållande historia som räcker länge, och innehåller både allvar och skratt, så är det här ett bra val.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 737
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Alla minns var de befann sig när de fick veta att Paddy de Courcy skulle gifta sig.