Bokfrågornas ABC del 23

Inte många bokstäver kvar i alfabetet nu, veckans bokstav i Bokfrågornas ABC är W. Här är mina svar:

Whisky
brukar vara deckargubbars favoritdryck. Vem är din favoritwhiskeydrickare (eller favoritspritdrickare) i litteraturens värld?
Rhett Butler i Borta med vinden är en whiskeydrickare av rang, en elegant, charmerande gentleman som aldrig upplevs som jobbig utan skönt ironisk med glimten i ögat.

Wienervals
är en dans och jag vill att du berättar om en bok där det förekommer minst en dansscen.
Jag återkommer ständigt till ljuvliga Nick & Norahs oändliga låtlista. Där finns inte dans som i vals, utan mer hoppa upp och ner i takt med musiken-dans. Men det händer saker på dansgolvet ändå.

En massa författare på W poppade upp i mitt huvud när jag försökte komma på uppgifter på w. Vem är din favoritförfattare på W?
W som i Wennstam får det bli, Katarina Wennstam. Jag tycker om hur hon tar ett samhällsproblem och skriver om det både i skönlitterär form och reportageböcker och debattartiklar.

Tänkte vända mig till älvdalskan för att få till det. Hoppas att den här sidan är korrekt och att wenndag betyder vardag. Vilken bok skildrar vardagslivet bäst?
Det finns många böcker som är bra vardagsskildringar, även om det kanske inte alltid är min vardag. Katerina Janouch böcker om barnmorskan Cecilia Lund är vardagsnära och realistiska.