Patient 67 – Dennis Lehane

Shutter Island. En ö med ett hårdbevakat sjukhus för mentalsjuka brottslingar. Nu har en av dem lyckats fly därifrån och kriminalaren Teddy Daniels kallas dit för att ta hand om fallet.

Men vad är det egentligen som pågår bakom sjukhusets murar? Hur kan någon överhuvudtaget avvika från denna strängt isolerade ö? Och vem är den patient 67 som rymlingen nämnt i ett kodat, kvarlämnat meddelande?

Ju mer Teddy Daniels försöker kartlägga de mysterier som omger Shutter Island, desto diffusare blir bilden och desto mer börjar han tvivla på sina egna sinnen…

Kommentar:
Det här är en mörk och spännande historia, med en paranoid och klaustrofobisk stämning som sakta men säkert byggs upp under berättelsens gång. Det börjar som en klassisk deckare men någonstans halvvägs ändrar boken karaktär och blir mer och mer mystisk.

Slutet på boken är omtalat, att det är både häpnadsväckande och omkullkastande, men jag vet inte om jag riktigt håller med. Jag tycker att boken är så full av tvära kast att precis vad som helst hade kunnat uppenbara sig i slutet, så särskilt förvånad blev jag inte. Jag hade inte lyckats klura ut slutet i förväg, men i efterhand bannar jag mig själv för att jag missat de ganska uppenbara ledtrådar som författaren vävt in i handlingen. Hur som helst är det ett riktigt bra slut.

Hela boken är också den mycket bra, spännande, rapp dialog och händelserik. Och en känsla av ”vad var det egentligen som hände” efter att man lagt den ifrån sig…

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 407
Utgivningsår: 2009 (2003)
Första meningen: Jag har inte sett ön på flera år.