På grund av Leon – Jenny Leeb

En gång i tiden var Maja och Angelica bästisar. Leon och Maja var ett par, och de tre vännerna var oskiljaktiga. Men så åker Maja till USA för att gå en språkkurs och det är då allting går sönder. Något händer därhemma, något ingen av dem kan ändra på i efterhand. Något som gör att Maja väljer att stanna kvar i Los Angeles.

Sex år senare, när Leon hastigt dör återvänder Maja hem till Stockholm. De två forna vännerna möts på begravningen. Frågan är om vänskapen någonsin kan bli vad den en gång var.

Kommentar:
Jenny Leeb är en ”sådär” författare enligt mig, hennes böcker underhåller för stunden men det är inte så mycket mer än så. Jag har tidigare läst både Grevgatan 22 och Stella & Sebastian, och den här skulle jag ranka mitt mellan de båda, Stella & Sebastian är min favorit av de tre.

På grund av Leon är en lättsam och ytlig historia, men något större intryck gör den inte. Den är inte särskilt rolig, inte särskilt spännande, och inte särskilt engagerande. Jag tycker inte att någon av huvudpersonerna är särskilt intressanta, och Maja är rent av störig. Men, roar för stunden gör den.

Det jag har hakat upp mig på hos Jenny Leeb tidigare, och fortfarande gör, är att hon är så pass omständig i sitt berättande. Det är ofta mycket detaljerade beskrivningar av saker som egentligen är helt ovidkommande för berättelsen. Man behöver till exempel inte beskriva exakt hur man gör för att låsa upp en dörr. Eller beskriva bikaraktärer in i minsta detalj.

Sen gillar jag inte alls omslaget, det är bara så urkigt och passar inte alls till boken. Det är för övrigt författaren själv med sin syster som poserar.

Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Leon stack nyckeln i låset på dörren till lägenheten på Högalidsgatan och lirkade vant med den tills låskolven motvilligt gav med sig och dörren svängde upp.