Janusstenen – Elly Griffiths

Vid en utgrävning i Norfolk hittas ett skelett, till synes begravt under en vägg. Ruth Galloway kallas till platsen som arkeologisk expert. En av hennes första teorier är: ett offer till guden Janus. Under romartiden var det nämligen under just väggar och dörrar som man begravde offren till denne gud.

Inom kort kallas Ruth även till en byggarbetsplats i Norwich. Ännu ett skelett har dykt upp, men denna gång verkar det ha tillhört ett barn. Kriminalkommissarie Harry Nelson, som mer än gärna arbetar tillsammans med Ruth Galloway, får hand om fallet. Finns det något samband? Och varför denna koppling till romersk mytologi?

Till råga på allt är Ruth Galloway gravid, och Nelson är den lika överraskade som lycklige fadern. Nelson som har fru och barn där hemma. När Ruth börjar trakasseras av en anonym förföljare inser både hon och Nelson att de är en mörk hemlighet på spåren.

Kommentar:
Det här är en spännande deckare, men jag hade svårt att komma in i boken. Att den är skriven i presens störde mig enormt, och det var ganska många karaktärer att hålla isär. Det här är andra boken om arkeologen Ruth Galloway; den första, Flickan under jorden, har jag inte läst, och möjligen hade det varit lättare att hålla reda på alla karaktärer om man läst den först.

Jag gillar ändå det här, när jag väl kom in i handlingen fastnade jag. Både Ruth och Nelson känns trovärdiga och ”vanliga”. Det är inte bara mordmysteriet som är spännande utan även hela historien med graviditeten, vad ska Nelsons fru säga?

Fakta:
Förlag: Minotaur
Antal sidor: 297
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Huset väntar.