Rov – S.J Bolton

Tora Hamilton är en främling i sitt nya hem, de avlägsna och vindpinade Shetlandsöarna. När hon gräver i torvjorden på sin gård stöter hon på ett perfekt bevarat lik, kroppen av en ung kvinna. Vid första anblick flera hundra år gammal och bevarad i myren, intressant men inte ovanligt. Men snart upptäcks att kroppen inte varit begraven länge.

Kvinnans hjärta har brutalt avlägsnats och hon dödades bara några dagar efter att hon fött barn. Eftersom Tora själv är förlossningsläkare blir hon besatt av vad som hänt kvinnan, och studerar folkbokföringen och forskar i de lokala sägnerna och upptäcker en koppling till en urgammal legend, och uppdagar en samling mörka hemligheter – hemligheter värda att mörda för.

Alla omkring henne försöker desperat hindra hennes efterforskningar. Är deras oro äkta? Kanske, för snart verkar det som om någon vill se Tora ute ur bilden för gott. Hon kan inte lita på någon, inte ens de som borde stå henne närmast.

Kommentar:
Den som följer min blogg vet att Ann Cleeves är en av mina favoritförfattare, hennes deckare som utspelar sig på Shetlandsöarna är något av de allra bästa jag läst i den genren. Mycket tack vare de fantastiska miljöskildringarna som har gjort mig helt förälskad i Shetlandsöarna. Så jag blev alldeles vild när jag fick nys om den här boken, som även den utspelar sig på den karga ögruppen. Men tyvärr så är S.J Bolton ingen Ann Cleeves, och här finns ingen Jimmy Perez. Det är helt enkelt inte alls lika bra.

Det allra största problemet jag har med historien är att jag inte köper den. Den är inte helt trovärdig och mycket känns väldigt långsökt och otroligt. Jag stör mig också på att den är skriven i jag-form, men det är mer en personlig hang-up och inte att det är dåligt gjort.

Det är trots allt spännande, och det är trots allt Shetlandsöarna. Många karaktärer känns verkliga, speciellt bifigurerna, och för att vara en debutroman är den ändå helt okej. Bolton kan uppenbarligen skriva en rafflande historia, även om den har sina brister. Det ska bli spännande att läsa hennes nästa.

Fakta:
Förlag: Telegram Bokförlag
Antal sidor: 444
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Att hitta liket kunde jag nog klara av, det var omständigheterna kring det som fick mig att tappa fattningen.