Frost – Maggie Stiefvater

I åratal har Grace betraktat vargarna i skogen bakom huset. Speciellt en varg fascinerar henne – vargen som räddade livet på henne som barn. Hennes varg.

Sam är den vargen och några dyrbara månader varje sommar får han vara människa innan frosten och vintern tvingar honom att förvandlas igen.

Ödet för dem båda samman och nu kan de inte leva utan varandra. Men vintern är nära och Sam för en ojämn kamp för att förbli människa – annars riskerar han att förlora inte bara sig själv utan även Grace för alltid.

Kommentar:
Frost är en fängslande kärlekshistoria mellan människan Grace och varulven Sam. Här är det inte fullmånen som förvandlar, utan årstiden. Människa på sommaren, varg på vintern alltså. Ju äldre varulven blir desto kortare tid är den mänsklig, och så småningom slutar den förvandlas och förblir varg ända till sin död. Är det här Sams sista sommar som människa?

Det är ganska oundvikligt att alla böcker i den här genren som handlar om kärlek med förhinder och/eller vampyrer och varulvar kommer att jämföras med Twilight-serien. Men det är ju knappast så att Stephenie Meyer var först eller särskilt unik med det temat. Om jag ska jämföra böckerna så är Frost betydligt bättre skriven, och Grace är en starkare karaktär än Bella. Här är kärleken mindre kysk, och den är mer jämlik. Fördel Frost alltså.

Men det håller inte riktigt hela vägen, det finns en del logiska luckor och händelser som är icke-trovärdiga, men man behöver kanske inte fördjupa sig allt för mycket i det utan bara låta sig svepas med av berättelsen. För det är en bra historia.

Det jag gillar allra mest är omslaget. Fantastiskt snyggt, och jag gillar att svenska utgåvan behåller samma utseende som originalomslaget. Så borde det vara oftare tycker jag.

Frost är den första av tre böcker i serien om vargarna i Mercy Falls. I juli kommer bok nummer två, Linger, ut på engelska, och sommaren 2011 kommer tredje delen Forever.

Fakta:
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 285
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Jag minns att jag låg i snön, en liten röd fläck av kallnande värme, omgiven av vargar.