En mörkrädd pojke – Justin Evans

George Davis lider av en fobi – han kan inte hålla i sin nyfödde son. Han tvingas till en terapeut av sin fru, och där framkommer det att han har gått i terapi tidigare, som elvaåring.

Vad hände egentligen den där ödesdigra hösten i början av åttiotalet? I terapin börjar George att minnas händelser, personer och underliga situationer. Det märkliga brevet pappan skickade innan han dog. Hur en pojke dök upp sent en kväll, när George var ensam, och berättade hemligheter han inte ville höra. Och hur ingen ville tro att hans nye vän fanns på riktigt, och att det var han som låg bakom alla de hemska sakerna som hände.

Ju mer George tänker tillbaka, desto mer uppskrämd blir han. Berodde allt detta på hans barnsliga fantasi, som hans mamma sa? Eller hade pappans kollegor rätt, när de skyllde pappans död på en övernaturlig, mörk kraft? Tjugo år senare vet George fortfarande inte svaret. Men när ett mord uppdagas tvingas George leta i det förflutna – för att skydda sig själv och sin familj.

Kommentar:
Det här är en kuslig historia. Det ligger en otäck stämning över hela berättelsen, det är inte direkt skrämmande utan mer ångestladdat. Den stora frågan är vad som hände den elvaårige George – handlar det om en demon? Georges egna fantasier? Är han besatt eller inte? Är han våldsam eller är det demonen som gör honom sådan? Boken väcker många funderingar – det här är den sortens bok man gärna vill diskutera med någon efteråt.

Den är välskriven, men jag saknar det där lilla extra. Det lyfter aldrig. Jag väntade på att något riktigt spännande eller avgörande skulle hända, men det kom aldrig. Jag tyckte inte heller om slutet, det var alldeles för hastigt och oklart, och drar ner betyget. Men det är ändå en mycket bra debutbok av Justin Evans, och det ska bli spännande att läsa mer från honom framöver.

Fakta:
Förlag: Bonnier Pocket
Antal sidor: 369
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Det var ett propert rödbrunt stenhus på Nionde gatan inte långt från där jag bodde, och jag hade gått förbi det många gånger förut utan att lägga märke till det.