Alltför nära – Linwood Barclay

17-årige Derek har kommit på den perfekta planen för att kunna få vara ifred och hångla med sin tjej. Han ska gömma sig i sin bäste väns hus när familjen reser bort. Men bara en kort stund efter avfärd kommer familjen tillbaka och Derek gömmer sig i källaren. Plötsligt ringer det på dörren. Sen hör han de första två skotten, ett skrik och sen ett skott till. Fotsteg närmar sig, dörren till källaren öppnas…

När familjen Cutters grannar, den socialt välanpassade familjen Langley, skjuts till döds i sitt hem i den slumrande småstaden Promise Falls, börjar gamla synder flyta upp till ytan. Rädslan håller familjen Cutter i ett järngrepp. Mönstret blir tydligare och tydligare. Har mördaren verkligen gått till rätt hus?

Kommentar:
Jag läste Linwood Barclays Utan ett ord i våras, och jag tyckte den var andlöst spännande. Alltför nära är även den spännande men den är inte riktigt lika bra som den föregående.

Det är många twister i berättelsen som gör att man hela tiden vill läsa vidare, och även om jag listade ut en del under vägens gång så är hela upplösningen en överraskning.

Det stora problemet jag har med boken är huvudpersonen och berättaren, Jim Cutter, pappan i familjen. Han beter sig som en hårdkokt Chuck Norris-typ och delar ut smockor och smällar till höger och vänster, samtidigt som han verkar vara en helt annan personlighet när man får följa hans tankegångar, mer sådan att han ”gör det rätta” snarare än att han agerar impulsivt, slåss och svär. Jag får inte riktigt ihop det.

Trots detta, så är Alltför nära spännande och rafflande läsning, väl värd att läsa! Den belönades för övrigt med det kanadensiska deckarpriset Arthur Ellis Award 2009.

Fakta:

Förlag: Kabusa Böcker
Antal sidor: 405
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Derek tänkte att kryprummet i källaren skulle vara det bästa stället när det blev dags för honom att gömma sig.