Känns det fint att finnas en dag till? – Lena Sundström

Lena Sundström åker till Kuba, återupprättar sin heder som guldfiskägare och funderar på att röka på ute i garaget.
En man i en gul keps försvinner spårlöst från ”Allsång på Skansen”.
På ett föräldramöte står en pappa och skriker ”det här bryter mot Genevékonventionen”.


Känns det fint att finnas en dag till?
handlar om sådant som bara händer i verkligheten. Lena Sundström kommenterar och funderar över sin samtid, sina grannar, polare, bilister, husdjursägare, nakenbadare, skattebetalare, mobilabonnemangskunder och krig som alltid rasar någon annanstans.


Kommentar:

Jag har alltid gillat Lena Sundström och läser med glädje hennes skarpa och träffsäkra krönikor i Aftonbladet. Nu har jag även testat henne i bokform, och det med denna hennes andra bok, Känns det fint att finnas en dag till. Det är annars hennes tredje och senaste bok som blivit mest uppmärksammad, Världens lyckligaste folk, som nominerades till Augustpriset.

Den här boken är en samling krönikor som man kan läsa en här och där när andan faller på, men man kan också läsa den i en följd. Det handlar om vardagliga funderingar, ofta med en allvarlig ton i botten, det är roligt, och man känner igen sig i väldigt mycket. Rubrikerna på krönikorna säger allt: ”I regel brukar det vara tvärtom”, ”Varför man inte får slå ihjäl stockholmare”, ”Måste du blanda in  mig i vårt förhållande?”, ”Bland tomtar och troll och kommunister”, och så vidare…

Om jag gillade Lena förut, så älskar jag henne nu.