Bokslut 2009

Under 2009 har jag hunnit med att läsa 117 böcker. 43 amerikanska, 40 svenska, 19 brittiska, 5 irländska, 3 franska, 2 danska och enstaka från Tyskland, Australien, Spanien, Somalia, Iran och Canada. 85 är skrivna av kvinnliga författare, 32 av manliga.

Vilka har då varit bäst under året? Det är inte det lättaste, då jag läst så vansinnigt mycket bra… men jag har gjort ett försök att gallra fram mina favoriter från läsåret som gick.

I facket skönlitteratur har jag sorterat in det mesta jag läst under året, så där är det extra svårt att plocka ut en favorit bland alla favoriter… men om jag begränsar mig till de som getts ut under 2009 så väljer jag Så fick vi se slutet – Joshua Ferris, som är en tragikomisk historia om livet på en reklambyrå i Chicago. Jag tyckte också mycket om Kärlekens arkitekt – Emilio Calderón, en spionroman/kärlekshistoria som utspelar sig under spanska inbördeskriget. Båda kom ut i pocket under året.

Mina favoriter i chick-lit genren måste också få bli två stycken. Nästa sak på min lista – Jill Smolinski och Den man älskar – Emily Giffin. De har båda två en djupare sida, och är inte bara ytlighet. Men charmiga och underhållande!

En deckare jag vill slå ett extra slag för är Rött stoft – Ann Cleeves. Den utspelar sig på Shetlandsöarna, och jag fastnade verkligen för miljöbeskrivningarna och persongalleriet.

De bästa spänningsromanerna är Nattfåk – Johan Theorin, en blandning mellan spökhistoria och deckare som utspelar sig på norra Öland, och en gammal goding i form av Värdshuset Jamaica – Daphne du Maurier. Det är högklassig spänning och underhållning som håller än i dag trots att den är skriven för över 70 år sedan.

Bästa biografi är En fri röst – Ayaan Hirsi Ali. En mycket stark och intressant berättelse av en kvinna som blivit en internationell symbol för kvinnokamp. Hennes kritik mot islam har lett till att hon hotats till livet och fått gå under jorden.

Bland verklighetsskildringarna finns det ett par som sticker ut och det är 102 minuter – Jim Dwyer och Kevin Flynn, som berättar om kampen för överlevnad inne i World Trade Center. Det är oerhört spännande och omskakande läsning. Jag blev också väldigt förtjust i Vi köpte ett zoo – Benjamin Mee, som är en inspirerande historia om journalisten Benjamin som köper ett fallfärdigt zoo på engelska landsbygden. Sen måste jag även lyfta fram Leila – Alexandra Cavelius som är obehaglig läsning om en flickas öde under kriget i forna Jugoslavien. Den utspelar sig i en tid nära oss i ett land inte allt för långt borta, och det gör berättelsen ännu starkare.