Vikten av litterära referenser

Livet blir så mycket lättare och roligare tack vare böcker, dels att läsa dem förstås, men också att ha historierna och karaktärerna kvar i minnet när vardagen blir för grå och tung.

När jag varje morgon promenerar till dagis och jobbet, temperaturen ligger under -20-strecket, det är bitande kallt och vissa dagar får man kämpa sig fram genom oskottade gångbanor eller snöfall som sticker som nålar i ansiktet, då tänker jag på Lev och Kolja som nog hade det mycket värre ändå. Rysk vinter. Krig. De svalt och de frös i sina tunna och otillräckliga kläder, de vandrade och vandrade, det fanns ingenstans att söka skydd, och vissa i deras grupp hade inte ens skor på fötterna utan bara trasor. Då känns min promenad med ens lite lättare.

Eller när jag känner att jag shoppat lite för mycket, klick-klick-klickat hem lite kläder (okej böcker) eller annat och fakturorna börjar droppa in i slutet på månaden, ja då tänker jag på Becky Bloomwood och inser att det kunde ha varit mycket värre.

Och när jag går på toaletten på IKEA eller på provsmakning av korv eller ost i mataffären så tänker jag vilken tur att jag inte har det som Sylvia och undrar om hon hade gillat detta, tagit två portioner, eller anmärkt på städningen.

För att inte tala om alla de gånger jag drar paralleller till Jamie Fraser eller Mr. Darcy, förstås till deras fördel och alla andras nackdel…