Söndagsenkät supreme IV

Bokbabbel fortsätter med sina kluriga söndagsenkäter. Nu har jag funderat ut mina svar, som får ses som spontana svar, får jag samma frågor om en vecka kanske jag svarar något helt annat.

1. Din kvinnliga favoritkaraktär?
Jag har så många favoriter… Anne på Grönkulla, Elizabeth Bennet (Stolthet och fördom), Emma Woodhouse (Emma), Molly Gibson (Hustrur och döttrar) och Scarlett O’Hara (Borta med vinden). För att nämna några. Jag ser en röd tråd som knyter ihop dem (Scarlett undantaget) – de är alla förtjusta i att läsa.

2. Favoritnovell eller novellsamling?

Jag har läst så få noveller sen jag växte ifrån Mitt livs novell och Starlet. Jag är mer en tegelstensperson.

3. En bok som gjorde dig besviken?
Jag blev besviken på Ann Cleeves Blå gryning, grymt besviken märker jag när jag nu läser om min recension där jag var väldigt hård och använde ord som hån och svek och ovärdigt. (Men det står jag fast vid. Om än lite mildare.) 

4. Favoritfilmatisering?

Borta med vinden var en storslagen bok, och en minst lika storslagen film. Vivien Leigh och Clark Gable ÄR Scarlett och Rhett.

5. Favorit romance-bok?

Om vi ska räkna Diana Gabaldon till romance-författarna så är hennes Främlingen favoriten.

6. Vilken var din älsklingsbok som barn?

Det beror på vilken ålder vi talar om, men några av de första böckerna jag läste själv var Marie-Louise Rudolfssons Vitnos-böcker. Jag hade nästan alla i serien och läste dem om och om igen. När jag var lite äldre läste jag Pysen-böckerna av samma författare. Några andra favoriter var (och är) Lilla huset på prärien-serien och böckerna om Pip-Larssons

7. Favoritcitat? (Ur vilken bok?)

Jag har ingen favorit, men jag har en hel samling fina citat i min Strössel-kategori.

8. En bok du länge velat läsa men fortfarande inte har läst?

Jag har aldrig läst Vilhelm Mobergs Utvandrarna-serie. Jag började en gång när jag var i 10-års åldern men tyckte att den var tråkigt skriven, och det har hängt kvar. Sen har jag förstås sett filmatiseringen och då har det känts som att jag känner till handlingen så väl att jag prioriterat att läsa annat. Men jag tror att jag skulle gilla böckerna, och ska nog läsa dem en dag. När det har slutat komma ut nya böcker…

9. En bok du önskar fler människor hade läst?

Kommer inte på någon speciell. Jag önskar förstås att alla människor skulle läsa alla böcker jag rekommenderar här i bloggen.

10. En karaktär du bäst kan relatera till?

Det finns en karaktär som fastnat extra mycket i mitt minne, och det är Willy i Lionel Shrivers Dubbelfel. På ytan är vi inte alls lika, jag har noll tävlingsinstinkt och hatar att röra på mig, medan Willy är proffstennisspelare. Men om man bortser från de bitarna och istället går in på Willys psyke så är det så många bitar jag kan relatera till och känna igen mig i; hennes avundsjuka och frustration, hennes vilja att vara bäst, alla hennes negativa karaktärsdrag. Hon är en karaktär som gjort avtryck hos mig, och jag vet fortfarande inte om det är för att jag är totalt olik henne eller väldigt lik. Men hur som helst är Willy en mycket skickligt och trovärdigt tecknad karaktär av Lionel Shriver.

11. Bästa öppningsscenen i en bok, vilken?
Jag är väldigt förjust i Joshua Ferris Så fick vi se slutet, där det inledande stycket är:

”Vi var stingsliga och överbetalda. Våra morgnar var utan hopp. De av oss som rökte hade åtminstone någonting att se fram emot kvart över tio. De flesta av oss gillade nästan alla, en del av oss hatade vissa personer, och så fanns det en eller ett par som älskade allt och alla. De som älskade alla blev enhälligt utskrattade. Vi älskade att få gratis bagels på morgnarna. Det förekom alldeles för sällan. Våra förmåner var förbluffande i omfattning och kvalitet. Ibland undrade vi om det var värt det. Vi tänkte att det kanske vore bättre att flytta till Indien eller ta upp sjuksköterskestudierna igen. Göra något för de handikappade eller jobba med händerna. Det var aldrig någon som gjorde något åt de där impulserna, även om vi fick dem varje dag, ibland varje timme. I stället träffades vi i konferensrummen för att diskutera dagens arbete.”

Hela första kapitlet (och för den delen hela boken) är lysande.

12. Mest överraskande twisten eller slutet?

Rent spontant så säger jag vilken bok som helst av Jodi Picoult. Man vet aldrig riktigt hur hennes böcker kommer att sluta. 19 minuter, Skulden och Handle with care är alla exempel på överraskande twister och slut.

13. Favorittitel?

Jag gillar långa titlar, så en favorit är en av mina senast lästa böcker: Konsten att tala med en änkling av Jonathan Tropper

14. En bok alla hatade men du gillade?

Hmm… där kommer jag inte på någon.

15. Din absoluta favoritbok ever?
Främlingen av Diana Gabaldon.