Sommardöden – Mons Kallentoft

Det är den varmaste sommaren någonsin i Östergötland. Linköping dallrar i hettan och i de omgivande skogarna rasar de värsta skogsbränder trakten sett. Tidigt en morgon hittas en fjortonårig flicka irrandes naken och våldtagen i stadens största park. Flickan själv minns ingenting och kriminalinspektör Malin Fors och hennes kollega Zeke tvingas försöka nysta i de få ledtrådar som finns. Men hur hamnade flickan i parken och vem är förövaren? Samtidigt anmäls en annan flicka försvunnen av sina föräldrar och kort därpå görs en fasansfull upptäckt vid en badplats utanför staden.

Sommardöden har kommit till Linköping och under några varma julidagar förvandlas drömmen om sommaren till en fruktansvärd mardröm…

Kommentar:
Jag var inte särskilt imponerad av Midvinterblod, första boken i serien om Malin Fors, även om jag tyckte det var en helt okej deckare. Sommardöden tycker jag nog är snäppet bättre men jag har samma invändningar som efter den första boken.

Jag tycker inte om språket, som är onödigt tillkrånglat. Jag har förstått att Kallentoft hyllas för just sitt språk och sin berättarstil, men jag gillar det inte. Jag vill ha mina deckare lite mer rakt på. Sen tycker jag inte om att de döda måste prata hela tiden, och det är mycket sådant i Sommardöden.

Det jag gillar är själva historien. Det är väldigt spännande, om än lite väl sjukt och makabert på sina håll. Det blir lite för mycket känner jag. Långsökt och ologisk är också ord som dyker upp i tankarna, men det kan jag leva med. Det är som sagt spännande. Jag gillar också karaktären Malin Fors, som bara blir trasigare och trasigare och försöker fylla det svarta hålet inom sig med tequila. Det ska bli spännande att följa henne i kommande böcker.

Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 416
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Jag ska inte döda dig, min sommarängel.