Jag kommer sen – Eva Wiklund

I en bok som vill inspirera och ge livsmod får du följa Anne-Britt Söderberg som förlorade dottern Johanna. Den handlar om livet för en splittrad familj efter branden på Backaplan i Göteborg 1998.

Samtidigt får du hela historien kring branden genom brandmän, överlevande, åklagare, poliser och andra som blivit intervjuade.

Kommentar:
Det finns vissa händelser som fastnar i minnet lite djupare än andra, och för mig är diskoteksbranden i Göteborg en av dem. Jag har ingen personlig anknytning till staden eller branden, men den har etsat sig fast och har ofta återkommit i mina tankar under åren. Och jag är nog inte ensam om att känna så.

Anne-Britt miste sin 16-åriga dotter Johanna i branden, och i den här boken berättar hon sin historia. Vi får lära känna Johanna, både som barn och tonåring, och vi får lära känna Anne-Britt. Från livet innan branden till kaoset på Backaplan till sorgearbetet och livet efteråt.

Det är en tung bok att läsa. Jag har fällt många tårar och jag har ibland varit tvungen att lägga den ifrån mig och ta en paus. Det är en gripande berättelse om den mest ofattbara tragedi som finns: att förlora ett barn. Men den rymmer inte bara sorg. Här finns också en styrka och ett hopp och det är en förmån att få ta del av Anne-Britts historia.

Det är inte bara Anne-Britts berättelse som ligger till grund för boken, utan Eva Wiklund har intervjuat ett 25-tal personer och tagit del av officiella dokument och rapporter i sitt arbete. Resultatet är en mycket stark, mycket äkta och mycket fin bok.

Fakta:
Förlag: Norlén & Slottner
Antal sidor: 346
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Det här är en berättelse som är baserad på en sann historia.