Hustrur och döttrar – Elizabeth Gaskell

Hustrur och döttrar, Elizabeth Gaskells stora oavslutade roman från 1865 är både en underhållande ironisk sedeskildring och en rörande kärlekshistoria.

Den utspelar sig i 1820-talets England i det lilla lantliga samhället Hollingford. I centrum står den unga Molly Gibson, doktorns dotter, som växer upp ensam med sin pappa. Så gifter fadern om sig med den ytliga och själviska Clare, och samtidigt kommer den charmerande och vackra styvsystern Cynthia in i Mollys lugna liv.

Föremålet för Mollys varma känslor är patron Hamleys yngste son Roger, en karaktär som speglar Gaskells intresse för naturvetenskap och är något av en ung Darwin. Romanen kretsar kring Mollys sorger och glädjeämnen, kring den spirande kärleken till Roger, samt kring relationerna mellan hustrur och döttrar i några lantliga familjer.

Kommentar:
Elizabeth Gaskell var tills nyligen helt okänd för mig, trots att hon av många räknas som ett av de stora namnen inom engelsk litteratur. Hon var god vän med Charles Dickens och Charlotte Brontë, och var den som skrev den första biografin om Charlotte.

Den här romanen är oavslutad, för Gaskell föll ihop och dog, mitt under sitt middagste, mitt i en mening, bara 55 år gammal. Det är förstås synd på boken, men det är ingenting som förstör läsupplevelsen. Boken är nästan klar, det är bara de sista trådarna som ska knytas ihop, och man anar hur allt kommer att sluta. Gaskell hade också berättat för sin förläggare vad som skulle hända i det sista kapitlet, och det återges sist i boken. Visst är det trist och inte helt optimalt, men hon kan ju inte rå för att hon gick och dog.

Det här är en roman i bästa Jane Austen-anda. Och faktiskt är det nästan bättre än Austen själv. Kanske inte lika bra som Stolthet och fördom eller Emma, men definitivt bättre än resten av Austens verk. Och då ska ni ändå veta att Jane Austen är en av mina absoluta favoritförfattare. Gaskell påminner om Austen i berättarstilen med samma typ av karaktärsbeskrivningar, humor och slagfärdighet, men jag tycker att hon gör det bättre än Austen. Det här känns också förvånansvärt modernt i stilen.

Jag blev helt uppslukad av den här berättelsen och Molly Gibson seglar direkt upp som en av mina favorithuvudpersoner någonsin. Den låter kanske lite småtråkig när man läser baksidestexten, men det är en mycket underhållande berättelse helt i min smak. Gillar ni Austen så gillar ni definitivt Gaskell!

Hustrur och döttrar
finns också som en miniserie från BBC i fyra delar, och den har visats på svensk tv. Jag kan inte förstå att jag missat även detta, jag som ser alla såna BBC-serier jag kommer över. Nå, nu vet jag i alla fall vad jag ska hoppas på att tomten har med sig i säcken åt mig…

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 699
Utgivningsår: 2007 (1866)
Första meningen: För att börja med den gamla barnramsan: I ett land fanns ett landskap, och i det landskapet fanns en stad, och i den staden fanns ett hus, och i det huset fanns ett rum, och i det rummet fanns en säng, och i den sängen låg en liten flicka.