Höstoffer – Mons Kallentoft

Regnet vräker ner över slottet Skogså utanför Linköping, dropparna faller tungt över markerna och kroppen som flyter i vallgraven. Advokat Jerry Petersson, nybliven slottsägare och känd för sin hänsynslöshet, kommer inte att ta några fler uppdrag. Men hur har han hamnat i vallgraven?

Kriminalinspektör Malin Fors misstankar riktas snart mot de tidigare ägarna av slottet, den högadliga familjen Fågelsjö, som knappast med glädje kan ha velat sälja sitt släktgods till uppkomlingen Jerry Petersson. Men skulle försäljningen verkligen vara en orsak till mord? Och vem var egentligen människan Jerry Petersson, bakom it-miljonerna, de dyra kostymerna och konsten? Nära Malin, men som på andra sidan en tunn hinna, rör han sig som en skugga genom det som varit hans liv och händelserna som skulle leda fram till hans brutala död.

Kommentar:
Jag har ägnat en del av julhelgen till att läsa Kallentofts deckare, andra boken Sommardöden och tredje boken Höstoffer.

Det här är inte lika rafflande spänning som i de båda tidigare böckerna, men det gör den inte sämre. Mer lågmäld och kanske mer trovärdig som historia. Men deckarintrigen är egentligen sekundär i Höstoffer, här är det istället Malin Fors privatliv och alkoholproblem som är det intressanta. Hur hon sjunker allt djupare ner i sitt drickande, går sönder mer och mer och vägrar inse vad som händer med henne och hennes dotter. Det är det som får mig att tycka att Höstoffer är den bästa boken av tre.

Vårlik, den fjärde boken i serien, kommer ut i pocket i vår och då ska jag se till att hugga den direkt. Jag är nyfiken på hur det ska gå för Malin.

Jag har förresten inte tagit upp det i mina tidigare Kallentoft-recensioner, men visst är alla omslagen grymt fina?

Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 342
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Är pojken på filmen rädd?