Döden skall du tåla – Karin Fossum

En liten flicka ligger och sover i barnvagnen i trädgården på baksidan av huset. Mamman pysslar i köket. Hon är inte det minsta orolig för barnet, hon vet att hon genast kommer att känna om något inte är som det ska. Men någon smyger ut ur skogen, springer fram till vagnen och sliter den virkade filten åt sidan…

Senare samma dag hittar kommissarie Konrad Sejer ett kort utanför sin dörr där det står Helvetet börjar nu!

Kommentar:
Med Döden skall du tåla har jag återfunnit Karin Fossum, som jag inte läst något av på flera år. Jag har alltid gillat henne, men av någon anledning har hon fallit i glömska hos mig, tills nu då. Det här är tionde boken med den sympatiske kommisarie Sejer i huvudrollen, jag har nog bara läst 3-4 stycken så jag har ett antal att läsa ikapp mig på.

Jag ska inte avslöja något om handlingen, då det är bäst att inte veta alltför mycket innan man läser den. Men som vanligt hos Fossum är det en blandning av vardaglig trygghet och psykologisk spänning. Att gå från trygg och lycklig till skräck och fasa är bara ett ögonblick bort.

Jag tycker inte Döden skall du tåla är lika bra som Älskade Poona, men det är ändå en läsvärd kriminalroman. Jag tycker inte att allt som händer är alldeles trovärdigt, men den är lättläst och har ett driv som gör att man vill fortsätta läsa hela tiden, trots att man som läsare vet mer än vad utredarna gör.

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 269
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Barnet sov i en vagn på baksidan av huset.