Tusenskönor – Kristina Ohlsson

Ett äldre prästpar hittas skjutna i sin lägenhet vid Odenplan. Mannen verkar ha tagit livet av sin hustru och därefter sig själv. Ett avskedsbrev förklarar att han inte kunde fortsätta leva efter att hans dotter begått självmord. 

Inlåst i en lägenhet väntar Ali på besked. Han har flytt från ett brinnande Irak och hoppas på en ny framtid i Sverige. Det enda hans välgörare kräver är en enkel byteshandel. Och att han tiger om deras uppgörelse. 

I Bangkok håller en ung svensk kvinna på att bli avskuren från omvärlden. Någon monterar ner hennes liv, bit för bit. Efterlyst av thailändsk polis tar hon upp jakten på den som försöker ödelägga hennes tillvaro.

Fredrika Bergman och hennes kollegor i Alex Rechts utredningsgrupp tar sig an dubbelmordet vid Odenplan. De får snart klart för sig att de står inför någonting långt mer komplicerat än ett självmord som urartat. Vitt skilda händelser som även utspelar sig utanför Sveriges gränser tycks hänga samman utan att de förstår hur. Klockan går och de som vet tiger.

Kommentar:
Jag tyckte väldigt mycket om Kristina Ohlssons debut, Askungar, när jag läste den förra året. Tusenskönor är även den en högklassig deckare, men riktigt lika bra tycker jag inte att den är.

Det är trevligt att få återknyta bekantskapen med Fredrika Bergman igen, som nu är höggravid med sitt och hennes mycket äldre, och mycket gifte, älskares barn. Även hennes kollegor i utredningsgruppen, Alex och Peder, är kära återseenden trots att Peder inte är den mest sympatiske. Nykomlingen Joar får vi aldrig lära känna och tillförde inget till historien. Men det kanske han gör i nästa bok?

Det handlar om människosmuggling, gömda flyktingar, mord, trasiga familjer och svek, och det är en ganska snårig historia. Jag tycker kanske inte alla händelser är relevanta utan det blir lite väl mycket mot slutet. Jag hade också svårt att hålla reda på Johanna och Karolina, och blandade ihop dem flera gånger. Den stulna identiteten – hu, tänk att råka ut för något sådant!  Däremot förstår jag inte vad syftet var riktigt, det hade dom väl aldrig kunnat komma undan med i längden?

Om Askungar var en stark fyra, så är Tusenskönor en stark trea. Inte riktigt lika bra alltså, men fortfarande klart godkänd och läsvärd.

Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Ängen med sin grönska och sina blommor hade alltid varit hennes.