Tematrio – Sport

Veckans tematrio hos Lyrans Noblesser är sport. Ett svårt ämne verkar det vara för många, men jag som sällan eller aldrig brukar göra de här tematriorna (just för att de är så kluriga), kommer direkt på flera böcker med sport i.

Den första boken är Dagen efter av Lionel Shriver. Här handlar det om snookerspel, och passionen för snooker smittar av sig – jag trodde väl aldrig att jag skulle läsa en bok där snooker har en sådan central roll och faktiskt njuta av det. Jag har till och med efteråt kollat in någon match på Eurosport och försökt lyfta över den där passionen från boken till teverutan. Det gick ju sådär kan jag säga…

Den andra boken är Två sjöar av Johan Nilsson. Här handlar det om badminton. Det är en uppväxthistoria där badmintonmatcher och träningar går som en röd tråd genom berättelsen. Har man växt upp i en småstad så känner man igen sig, det är en varm och lågmäld bok.

Den tredje boken får bli Pysen tävlar igen av Marie Louise Rudolfsson. På 80-talet läste jag varenda hästbok som fanns tror jag, det började med Vitnos (också av Rudolfsson) och tog sen vägen över Pysen-serien, Black Beauty, Britta och Silver, Jill, Svarta Hingsten och i princip allt från bokklubben Silverhingsten. Böckerna om Pysen och Mimmi hörde till mina favoriter, och nu blev jag så sugen på att leta fram de böckerna igen. Pysen och Mimmi som övervinner alla svårigheter. Mimmi som bryter ryggen (tror jag) och till slut lär sig gå igen. Det var stort. Helt underbara böcker!