Systerskap – Katerina Janouch

Familjen Lunds hus på Lindängstorget är till salu. Efter Johns otrohet har Cecilia och John separerat och plötsligt är Cecilia varannan vecka-mamma. Hon saknar familjelivet och kastar sig in i arbetet som barnmorska och låter sig uppslukas av dramatiken på förlossningen. Samtidigt bär hon på en ilska och tycker att singellivet är ovant och svårt. Kanske kan mötena med John hos terapeuten hjälpa henne att få ordning på tillvaron? Ett telefonsamtal visar sig avgörande på flera sätt. Plötsligt förstår Cecilia var hennes känslor finns. Med ens är hon redo att slåss för det som är viktigt.

Samtidigt som Cecilias familj håller på att söndras hamnar hon mitt i en annan kris. Det börjar med en rad brutala övergrepp i city. Därefter försvinner Cecilias systerdotter plötsligt oförklarligt, rykten och skvaller sprids på nätet och begreppet systerskap får en ny innebörd – vad händer när offret själv blir förövare? Och kan hämnd verkligen vara den rätta vägen till jämlikhet?

Kommentar:
Systerskap är uppföljaren till Bedragen, och här får vi fortsätta följa barnmorskan Cecilia Lund i hennes liv som nyseparerad. Villan ska säljas, men Cecilia brottas med sina känslor. Hon har fortfarande känslor för John, och varken hon, John eller barnen mår bra. Men går det att förlåta? Och är det verkligen börja om dom vill?

Katerina är skicklig på att skildra vardagslivet och relationer, och har ett öga för små detaljer. Det, liksom scenerna från Cecilias arbete på förlossningen, är riktigt bra och trovärdigt berättat. Det drar kanske iväg lite ibland och blir för många olika historier som spretar åt olika håll, men jag tycker det funkar bra.

Historien är precis som livet självt inte helt förutsägbart, och jag ser med spänning fram emot hur nästa bok kommer att gestalta sig. Jag önskar nog att polisen Per får en mer framträdande roll…

Jag tycker däremot att omslaget är trist, det var så snyggt till den inbundna Bedragen, men nu är den stilen övergiven till förmån för pocketutgåvans utseende. Trist!

Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 390
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Ljuslågorna fladdrade och speglades i flaskorna och glasen som belamrade det lilla bordet mellan dem.