Noveller för Världens Barn

Noveller för världens barn 2009 säljs till förmån för Radiohjälpens insamling för Världens Barn, och det är sjätte året som en novellsamling ges ut. Årets utgåva innehåller 38 noveller från både svenska och utländska författare. Här finns Tage Danielsson, Selma Lagerlöf, Richard Yates, Norman Mailer, Franz Kafka och Leo Tolstoj för att nämna några.

Det här är inte en bok man sträckläser, utan man kan läsa en novell lite då och då när andan faller på. Det är en perfekt bok att ge bort i present, här finns något som passar för alla smaker, och även den som inte läser böcker i vanliga fall kan nog fastna för den här samlingen. Det är en av fördelarna med novellformatet, den som inte är så läsvan kan lättare lockas att läsa en kortare historia än en hel bok. Det är också en lättsmält introduktion till litterära tungviktare, om man får kalla det så, men istället för att ge sig i kast med en hel bok får man här ett litet smakprov på författaren istället. Dessutom finns det flera – i alla fall för mig – nya bekantskaper som Yvonne Vera, Maria Jotuni och Ghassan Kanafani.

Boken kostar 145 kronor, inklusive moms och porto, och finns att beställa hos Informationsförlaget. Köp den själv, ge bort i present eller julklapp, eller tipsa chefen om att köpa in till alla anställda.

Alla medverkande rättighetsinnehavare avstår helt eller delvis från sina normala ersättningar. Hela överskottet från försäljningen går oavkortat till insamlingen för Världens Barn. Under oktober månad kulminerar insamlingen med en stor satsning under tre kvällar i SVT.