Handle with care – Jodi Picoult

Handle with care handlar om en liten flicka, Willow, som är 5 år när historien tar sin början. Hon har en medfödd sjukdom, OI – Osteogenesis imperfecta, som gör hennes ben sköra och de bryts därför lätt. Redan medan hon låg i sin mamma Charlottes mage bröt hon sju ben i kroppen. Vid förlossningen som skedde med kejsarsnitt ytterligare fyra. Sådär har det fortsatt under hela hennes uppväxt, ben som bryts av att hon vänder sig i sängen eller nyser om hon har riktig otur.

Hon är ett högt älskat barn, det är ingen tvekan om att hennes föräldrar gör allt för henne. Men Willow är inte den enda som är trasig. Hela familjen är trasig. Äktenskapet mellan Charlotte och Sean knakar i fogarna, och storasyster Amelia mår så dåligt att hon skär sig själv och kräks upp mat. Ingen ser henne.

Sjukdomen tär också på ekonomin, alla sjukhusräkningar och hjälpmedel har gett familjen stora skulder då försäkringen endast täcker delar av alla utgifter. När Charlotte blir erbjuden en livlina att lämna in en stämningsansökan för ”wrongful birth” kan hon inte motstå. Det skulle vara räddningen för familjens ekonomi och även för Willows framtid.

Men här kommer twisten. Läkaren hon stämmer är även hennes bästa vän. Och en stämning för ”wrongful birth” innebär att om hon hade i förväg vetat om Willows sjukdom, så skulle hon ha avbrutit graviditeten. Det betyder att hon måste stå i rätten och säga att hon önskar att Willow aldrig hade fötts. Det innebär att även Willow får ta del av det budskapet. Är det värt det? Kan det någonsin rättfärdigas att handla som Charlotte gör?

Jodi Picoult är en av mina favoritförfattare, hon är alltid påläst, hon tar upp svåra ämnen och hanterar sina berättelser med både värme och skicklighet. Historien berättas av flera olika huvudpersoner, som Picoult brukar göra i sina böcker. Man kommer alla huvudpersonerna nära, under skinnet, och det är en av Picoults styrkor som berättare. Hon lyckas alltid skapa ett djup åt sina karaktärer. De är aldrig perfekta, och de är aldrig rakt igenom onda.

Handle with care är en riktigt bra bok, även om det inte är en av Picoults bästa. Det är en bok som man gärna vill diskutera, och som man kan ha många olika åsikter om. Slutet – som jag inte alls tycker om – drar tyvärr ner betyget rejält. Det kändes hastigt, slarvigt och helt fel.

Fakta:
Förlag: Hodder & Stoughton
Antal sidor: 508
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Things break all the time.