Borta bäst – Sara Kadefors

Ingen lägger märke till bilen som står parkerad i den lilla dungen utanför IKEA. Ingen reagerar på kvinnan som kommer ut mellan träden och promenerar mot ingången. Hon är elegant klädd och har ett vackert leende. Hon dricker gratiskaffe innan varuhuset öppnar och äter upp folks kvarlämnade mat.

Kvinnan heter Sylvia. Vem är hon? Vad har hon varit med om? För bara några månader sedan levde hon ett annat, etablerat liv. Efter ett misstag har hon förlorat allt. Nu handlar det om att överleva. Medan Sylvia kämpar för att upprätthålla den perfekta fasaden kommer hon i kontakt med en helt ny värld som förändrar hennes världsbild. Till slut går det inte att fly längre. Hon måste tillbaka till sitt gamla liv, göra upp med den hon en gång var och dem hon en gång lämnat.

Kommentar:
Borta bäst är Sara Kadefors andra vuxenroman. Hennes förra, Fågelbovägen 32, tyckte jag om när jag läste den, men Borta bäst tycker jag är snäppet bättre.

Det handlar alltså om Sylvia. Sylvia som bor i sin bil utanför IKEA och har lämnat allt bakom sig. Jobbet, vännerna, familjen. Men varför då? Vad är det som har hänt? Man förstår att det måste ha varit något allvarligt och något skamligt, men det tar en lång stund innan anledningen till Sylvias hemlöshet avslöjas.

Liksom i Fågelbovägen 32 så målar Kadefors upp en huvudperson som är lite konstig, men ändå normal och som alla andra. En person som man har svårt att tycka om och som man blir irriterad på. Samtidigt som jag inte alls kan förstå hur Sylvia gjort som hon gjort och hamnat där hon hamnat så kan jag ändå se att det inte alls är omöjligt.

Både humor och allvar blandas till en underhållande historia. Det är ju i botten en väldigt tragisk berättelse, men den skildras på ett humoristiskt sätt. Jag tycker också om Sara Kadefors språk och sätt att skriva, det flyter bra, och är ganska rakt på sak. Slutet är öppet och oklart, något som jag normalt inte gillar, men i det här fallet funkar det bra. Grönt och fint omslag också!

Jag måste också nämna att jag alltid brukar läsa högt ur mina böcker åt min 3-åring (ett perfekt sätt att umgås en stund – hon tycker det är lika roligt som barnböcker, och jag tycker det är tusen gånger roligare att få läsa ur mina egna böcker än hennes barnböcker) och just den här boken har hon haft extra roligt åt då hon lärt sig ett nytt ord. Kommunistglasögon. ”Mamma du har kommunistglasögon” har det låtit hela helgen.. 🙂

Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 346
Utgivningsår: 2009
Första meningen: När man ser ut genom fönstret känns det som om man är mitt inne i skogen med björkarna runt omkring och den lilla kullen en bit bort där det växer vitsippor.