Jag skänker dig mina vackraste ord – Björn Ranelid

Varje nyfött barn är ett mirakel som senare i livet späds till en droppe bläck i vatten. Likväl har allting kvar sin färg av den ursprungliga händelsen. Det första skriket för livet må ha förvandlats till sorg och smärta, men det är fortfarande fäst i navelsträngen som en långt utdragen ton. Hör den.”

Det ska sägas på en gång, jag har en liten crush på Björn Ranelid, jag tokgillar honom och tycker att han är helt fantastisk, så det var med stor glädje och höga förväntningar som jag köpte den här samlingen med hans vackraste ord.

Boken innehåller 300 av Björn Ranelids vackraste aforismer och metaforer, och de är publicerade på fyra språk: svenska, franska, engelska och tyska. Jag tycker det är en jättebra idé, och det hade kunnat bli en helt underbar presentbok, men i ärlighetens namn är den lite tråkig. Jag vill verkligen älska det här av hela mitt hjärta, men det går inte. Layouten är trist. Formatet är fel. Jag hade gärna sett en bok i dubbelt så stort format, med blanka härliga sidor, stora bilder, fler bilder, och helt enkelt en mer tilltalande grafisk utformning. Nu ser den mer ut som en uppslagsbok eller skolbok i stilen.

Minus för utseendet och utformning alltså, men ett stort plus för innehållet. Det kan inte bli helt fel när boken är fylld med så många vackra ord. Det slår mig också när jag läser översättningarna, att det inte hör till vanligheterna att citat låter vackrare på svenska än på engelska? (På franska låter allt vackert, vad man än säger så det räknas inte). Men Ranelid har en verkligt unik förmåga att göra svenska språket vackert och levande, så att det engelska blir alldeles platt i jämförelse. 

Det här är en bok att ha i sin hylla och ta fram och bläddra i ibland, en perfekt present, en inspirationskälla och en uppslagsbank om du ska skriva gratulationskort eller hålla tal. Det är inte en bok man tröttnar på, utan en bok man läser om och om igen, och ständigt hittar nya favoriter.

Fakta:
Förlag: Beijbom Books
Antal sidor: 144
Utgivningsår: 2009
Första meningen: När jag var fyra år cyklade mamma med mig från Sallerupsvägen 13 till Möllevångstorget.