39-årskrisen av Jane Green

När Hollys första kärlek Tom omkommer i en terrorattack ställs hennes liv på ända. På ytan tycks hon leva det perfekta livet men hon har alltid känt en saknad efter något mera. En saknad efter en själsfrände så som Tom hade varit.

För att sörja och minnas Tom bjuder Holly in sitt gamla kompisgäng sedan skoltiden på middag. De hade alla varit goda vänner med Tom men i takt med att åren gått har kontakten mellan dem blivit allt mer sporadisk. Det blir en kväll som, med hjälp av mycket vin, får dem att inse att deras vänskap fortfarande består. De upptäcker också att trots att de alla har sina egna problem att bekämpa står de inför ett gemensamt öde: om ett år fyller de 40 och om livet någon gång ska ta en ny riktning så är det nu.

Kommentar:
Efter Toms död så samlar alltså Holly ihop det gamla kompisgänget. De har inte hållt kontakten med varandra, men alla har hållt kontakten med Tom och på så sätt ändå varit delaktiga i varandras liv. Han var länken som höll dem samman, och nu är han borta.

Kompisgänget består av Holly som är olyckligt gift tvåbarnsmor, Paul som är lyckligt gift men kämpar för att få barn med sin fru, Saffron som är världsberömd skådespelare med en hemlig kärleksaffär och Olivia som driver ett djurhem och lever ensam med sina djur. De börjar umgås, och känner sig trygga i varandras sällskap. Alla har de sina problem och kriser att hantera. Dessutom dyker Toms lillebror Will upp och rör om i grytan. En sorglös, charmerande, fri själ som väcker känslor hos Holly…

Jane Green är inte en av mina favoriter när det gäller chick-lit, men hon är ändå en författare som jag gärna läser. Hon är sällan jättebra, sällan jättedålig, utan det brukar alltid ganska medelnivå på hennes böcker. Det är inte nödvändigtvis något fel med det, man vet vad man får, och det roar för stunden.

Det här är en lovande historia som skulle göra sig bra som film tror jag. Jag hade gärna sett ett lite annorlunda slut, det blev lite väl hastigt och forcerat när säcken skulle knytas ihop, och vissa av personerna i boken fick inget riktigt avslut. Vad hände med dem hade jag velat veta. Men trots det så är den läsvärd, det är en stunds lättsam underhållning.

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 311
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Vinet är urdrucket, pastan uppäten, tre fjärdedelar av tiramisun slukad.