Bokcirkelns bekännelser – Elizabeth Noble

Fem vänner – Clare, Harriet, Nicole, Polly och Susan – bildar en bokcirkel. De är lika olika som böckerna  de läser. På träffarna i cirkeln diskuteras inte bara den aktuella boken utan även andra, personliga glädjeämnen och bekymmer. Det kan röra sig om en ny pojkvän, en otrogen äkta man, en sjuk mamma eller en besvärlig tonårsdotter. Sammankomsterna blir en sorts terapi för den alla. I goda vänners trygga sällskap kan de både skratta och gråta.

Kommentar:
Det här är en varm och småmysig bok om kvinnlig vänskap, lite i samma anda som "Livets aviga och räta", om än inte lika bra. Handlingen utspelar sig under ett års tid, och varje månad är det en ny träff i bokcirkeln, och en ny bok som avhandlas. Jag har inte läst alla böcker som diskuteras, och det var lite trist, det var inte så lätt att få ut något av diskussionerna när man inte läst boken i fråga och vet vad de pratar om. Fast särskilt  mycket bokprat var det inte. Fokus ligger på kvinnorna och deras relationer.

Det handlar om allvarliga saker som otrohet, barnlöshet, abort, bröllop, begravning och skilsmässa. Allt skildras på en lagom nivå, det är inte jobbigt att läsa, men man kommer ändå huvudpersonerna och deras olika problem nära. Jag gillar hela grejen med en bokcirkel – eller vilket intresse som helst som förenar. Hur vitt skilda människor i olika åldrar och med olika erfarenheter i bagaget kommer samman och faktiskt blir vänner.

Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 504
Utgivningsår: 2007
Första meningen: Clare betraktade den unga kvinnan som passerade henne i korridoren.