Medan de sov – Kathryn Harrison

Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 279
Utgivningsår: 2009

Klockan 2:51 natten till den 27 april 1984 kommer ett samtal till SOS-alarm från en uppriven tonårsflicka i en amerikansk delstat. Hennes 18-årige bror Billy har dödat de sovande föräldrarna och lillasystern. Nu är han på väg till 7-Eleven för att köpa cigaretter.

Två timmar tidigare hade Jody väckts av att Billy kommit in i hennes vindsrum tillsammans med 11-åriga Becky. Han sade till den halvsovande Jody att hålla kvar lillasystern, men Becky hade snart följt efter Billy nerför trappan. Jody blev klarvaken när hon hörde dunsar och Becky som skrek. Snart kom Billy tillbaka och sade: "Vi är fria nu."

Ett tragiskt trippelmord – och åratal av fysisk och psykisk misshandel i en familj var över. De överlevande, Billy Gilley och 16-åriga Jody, befann sig plötsligt i en helt ny fas i livet – den ene åtalad för mord, den andra ensam och föräldralös.

Kommentar:
Kathryn Harrison har intervjuat Jody, som numer är en framgångsrik och välutbildad yrkeskvinna, och Billy, som fortfarande sitter i fängelse. Hon har intervjuat andra runt omkring, hon har tagit del av rättegångsprotokoll, psykiatriska utlåtanden, och försökt ta reda på hur detta kunde hända och vad som hände efteråt. Det är helt ofattbart att föreställa sig hur man, som Jody, kan gå vidare som enda överlevande efter en sådan tragedi, och hur man tänker, som Billy, som suttit mer än 20 år i fängelse för att mördat nästan hela sin familj.

Det är bilden av en dysfunktionell familj som målas upp. Föräldrarna, som rent av kan kallas sadistiska, bestod av en manipulerande moder och en brutal fader. Alkoholmissbruk, misshandel och andra övergrepp var vardag. Jody flydde in i sina böcker, medans Billy hade svårt i skolan och strulade alltid till det. Ingen utomstående reagerade på hur det stod till i familjen. Så vem bär skulden? Är det Billy själv som bär hela ansvaret? Är Jody medskyldig som kanske borde ha anat vad som skulle hända? Har föräldrarna ett ansvar? Skolan? Samhället?

Det är intressant läsning och även om man får en förklaring till vissa bitar så känns det aldrig riktigt på djupet. Jag tycker det är bra att det aldrig blir snaskigt eller sentimentalt, utan boken håller sig på en annan nivå. Själva morden är inte det centrala, utan det är vad som föranledde dem, och vad som hände efteråt. Det jag tycker mindre om med boken är författarens sätt att väva in sina egna upplevelser och erfarenheter som jag inte tycker alls kan mätas med denna tragedi. Jag hade gärna velat komma både Jody och Billy närmare in på livet.

Medan de sov blev en av "the 100 notable books of 2008" i julnumret av New York Times Book Review.