Älskade Lilla huset på prärien

Den här samlingsboxen står högst upp på min önskelista just nu, Lilla Huset på prärien-serien av Laura Ingalls Wilder. Jag är väldigt sugen på att klicka hem den, någon av varianterna, synd bara att de inte finns på svenska. Böckerna finns överhuvudtaget inte att få tag på på svenska längre, hoppas att de kommer i nyutgåva.

Den vänstra boxen innehåller alla nio böcker, men utan illustrationer. Den högra innehåller bara de fem första böckerna, men med de fina illustrationerna av Garth Williams i färg. Teckningarna utgör en viktig del av historien tycker jag.

Det här är en av mina absoluta favoriter – både som bok och tv-serie. Den har verkligen varit en stor och viktig del av min bokslukarbarndom. Laura var en riktig hjältinna – och är! Hela familjen blev på något sätt en förebildsfamilj, fina mamman och pappan och det mysiga lilla huset. Tv-serien skiljer sig en hel del från böckerna, det är mest bara ramhandlingen som är densamma, men den har hjälpt till att ge karaktärerna liv. Det är Melissa Gilberts Laura som "är" Laura. I tv-serien var det mestadels rosenrött, präktigt och allting slutade lyckligt. Härligt… 🙂

Jag såg också att det finns "spin-off" böcker; Martha Years , Charlotte Years och Caroline Years av Melissa Wiley. De handlar om Lauras mormorsmor i Skottland, mormor i Massachusetts och mamma Caroline då i Wisconsin. Dessutom finns The Rose Years som handlar om Lauras dotter Rose och dennes liv från barndom till vuxen ålder. De är skrivna av Roger MacBride som var något av ett "adoptivbarnbarn" till Rose. De verkar inte finnas på svenska, men är det någon som läst dem?