Watch you bleed. The saga of Guns N’ Roses – Stephen Davis

Det här är historien om Guns N’ Roses, om bandets uppgång och fall. Det handlar om musiken, drogerna, skandalerna. Vi får följa deras väg från gatorna i Los Angeles till berömmelse och framgång och det slutliga uppbrottet.

Boken är inte skriven av GNR själva, utan det är journalisten Stephen Davis som skrivit, och det märks. Det blir inte en lika nära inpå skildring som exempelvis The Dirt, och därför inte heller lika bra. Det finns också en del faktafel och stavfel i texten som irriterar, som får mig att ifrågasätta hur många fler fel finns som jag inte snappar upp. Jag tycker ändå det här är en bra skildring av bandets historia och en underhållande bok. Rockstjärnelivet fascinerar. Särskilt intressant var det att ta del av Axls barndom och uppväxt och hans bipolära diagnos som förklarar en del varför saker blev som de blev.

Jag hade inte så bra koll på "förhistorien" innan GNR slog igenom, och inte heller på de senare åren under karriären innan de splittrades, så det var både intressant och nostalgisk läsning. Men om man är ett riktigt inbitet fan som följt dem från ruta ett så kanske inte den här boken tillför särskilt mycket. Den hade också kunnat innehålla betydligt fler bilder.

Det blir så tydligt när man läser boken och blickar tillbaka på gamla YouTube-klipp vilken musikalisk kreativitet GNR besatt, och hur framgången påverkade dem på olika sätt. Det fanns så mycket potential, och så mycket kvar att ge. Sorgligt att bandets saga blev så kort.

Boken kommer på svenska i augusti.

Fakta:
Förlag: Penguin Books Ltd.
Antal sidor: 434
Utgivningsår: 2008
Första meningen: Some think the legend of Guns N’ Roses began in the nighttime Los Angeles of 1985, a distant echo of West Hollywood’s neon-lit Sunset Strip.