Parasiten – Fredrik Ljung

Stockholm sent 1990-tal: Henrik tar drygt tjugo år gammal examen från Handels och får ett högstatusjobb i finansbranschen. Han är skarpsinnig, driven och har ett oklanderligt yttre. På rekordtid gör han sig ett namn på firman, kan fylla kontot med pengar och garderoben med designerkläder. Livet i premiefilen har börjat och Henrik ser fram emot fortsättningen. Champagne, Prada och fotomodeller – äntligen ska han få njuta allt som han så väl förtjänat! Men medan Henrik inleder sitt segertåg genom livet tas hans kropp och hjärna obemärkt i besittning av en dold kraft. Han sugs in i en surrealistisk mardrömsvärld.

Stockholm tidigt 2000-tal: Sprit, piller och pulver. Organiserad brottslighet. Steroidindränkta och påtända langare med skjutvapen. Tonårstjejer som ger oralsex för en lina kokain. En ung människa på jakt efter pengar, status och kemisk sinnesfrid.

Kommentar:
Jag tror aldrig att jag har läst en bok där jag tycker så genuint illa om huvudpersonen som jag gör i det här fallet. Hos Henrik finns ingen sympatisk sida utan han ser sig själv som en övermänniska och ser ner på alla andra. Ofta, eller i princip alltid, så finns det några förmildrande drag eller någonting att tycka om hos huvudpersonen i en bok, hur skurkaktig eller svinaktig han än är, men jag hittar ingenting hos Henrik. Hans förakt för sig själv, för vanliga människor, för kvinnor är motbjudande.

Med det sagt, så är det här ändå inte en dålig bok. Henrik är en trovärdig figur i all sin sorglighet, och man blir trots allt nyfiken på hur det kommer att gå för honom. Boken hade dock varit mycket bättre om han hade porträtterats lite mer nyanserat.

Fakta:
Förlag: Bonnier Pocket
Antal sidor: 351
Utgivningsår: 2008
Första meningen: Yrselattackerna sveper som kastvindar genom skallen och magen håller på att sprängas av skitblandad gas som vill ut.