Fruset ögonblick – Camilla Ceder

När Seja väcks av telefonen tidigt en decembermorgon är det Åke, hennes granne. Chockad berättar han att han hittat en massakrerad kropp vid en gammal bilverkstad.

Seja börjar efter en skilsmässa långsamt känna sig stark och fri i sitt nya liv i det lilla huset på landet. Och så vänds allt upp och ner när hon och Åke rullar in på uppfarten till bilverkstaden, där polisen redan påbörjat sin undersökning. En rostig skylt vajar i vinden: Thomas Edells verkstad och skrot. Utan förvarning sköljer minnen från det förflutna genom Seja. Hon måste få se den döde.

Ur minnena växer en besatthet fram som kommer att få konsekvenser inte bara för Seja, utan även för polisutredningen och inte minst för kriminalkommisarie Christian Tell.

Kommentar:
Det här är en mycket bra debut av Camilla Ceder, och en tjock och härlig tegelsten. På många sätt är det en traditionell deckare, själva polisgruppen som löser brottet är sammansatt ungefär som de brukar vara i böcker, men det känns inte som att man läst boken förut eller att man känner igen stilen. Det som skiljer är kanske framförallt den mer psykologiska delen, man kommer karaktärerna närmare in på livet och deras känsloliv skildras mer än vanligt och gör dem trovärdiga. Nutid och dåtid vävs skickligt tillsammans, och bit för bit läggs pusslet ihop.

Men vad dom röker? Jag tror inte jag läst någon annan modern svensk deckare där det bolmas så friskt av alla hela tiden.

Camilla Ceder har kallats för Sveriges nya deckardrottning, och boken har redan sålts till flera länder. Titeln deckardrottning är i det här fallet inte bara något som förlaget slängt ur sig, utan här finns det verkligen potential till att bli en av de stora. Jag kommer defintivt att läsa kommande böcker av Ceder, detta gav mersmak.

Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 485
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Förr, när de båda yrkesarbetade, steg Åke Melkersson helst upp en timma innan sin fru – hon var kvällsmänniska – bara för att få den där stunden med morgontidningens korsord och kaffet.