Darling Jim – Christian Mørk

En dag kör en ung man vid namn Jim in i den lilla irländska landsortsstaden Castletownbere på en knallröd motorcykel, och livet blir sig aldrig mera likt för de tre föräldralösa systrarna Fiona, Róisín och Aiofe. Jim trollbinder dem med sina sagor, särskilt den om prinsen som förvandlas till varg och inte kan bestämma sig för om han ska älska eller döda den kvinna som försöker rädda honom. Men samtidigt börjar systrarna ana att den skicklige sagoberättaren döljer något, att det inte är en slump att unga kvinnor gått en hemsk död till mötes där Jim dragit fram.


Kommentar:

Det här är en saga i en saga i en saga. Eller hur skulle man annars kunna beskriva den här fängslande boken av Christian Mørk? Jag tycker det här är otroligt bra, och spännande. Det är kusligt från första sidan till sista, och det är omöjligt att veta hur historien kommer att utveckla sig. Man läser med en krypande känsla av obehag över sig hela tiden. Slutet tycker jag är lite antiklimax tyvärr, det drar ner helhetsbetyget en smula.

Christian Mørk har skapat en värld som är mörk och surrealistisk, fantasybetonad och gotisk. Jag gillar hans språk, som har en speciell ton och bitvis är mycket vackert och poetiskt. Darling Jim är en annorlunda och kreativ bok, som rekommenderas!

Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 352
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Folk ville inte komma i närheten av huset, trots att det sedan länge hade sanerats för nya hyresgäster och kropparna vilade tryggt i jorden.