Rhett Butlers berättelse – Donald McCaig

Rhett Butlers berättelse ger nya perspektiv på en av världens mest älskade kärlekshistorier. Här får vi följa Rhetts uppväxt i Södern, hans resor och kvinnoaffärer, och vi möter de människor som formade hans personlighet och gjorde honom till den oförglömliga karaktär vi minns från Borta med vinden.

Här finns Langston Butler, hans orubblige far, Rosemary, den ståndaktiga systern, Tunis Bonneau, bästa vän och före detta slav, och Belle Watling, som var den kvinna som först vann hans hjärta, innan en viss Scarlett O’Hara dök upp i hans liv. Det var en ödesdiger dag, på randen till inbördeskrig, som kom att förändra deras liv och värld för alltid.

Kommentar:
Rhett Butlers berättelse är auktoriserad av Margaret Mitchells dödsbo, som först gav uppdraget till Emma Tennant och sedan till Pat Conroy, men ingen av dem lyckades producera någon bok. Tolv år tog det att ro i land detta. Så det är med viss tvekan jag tar mig an denna bok, för det är förstås inte en lätt uppgift att skriva en sorts parallell historia till mästerverket Borta med vinden. McCaig lyckas trots allt över förväntan.

Det är en trovärdig historia, den mystiske Rhett Butler är kanske inte längre lika mystisk och spännande efter att man läst hans berättelse, men framstår istället som mer sympatisk. Jag vet däremot inte om jag tycker så väldigt mycket om det… man kanske inte behöver veta allting om de där charmerande, lite farliga romanhjältarna?

Jag tycker om bocken, men tycker också att den är väldigt ojämn. Vissa bitar av historien är bra, andra sämre. Vissa karaktärer porträtteras bra, andra sämre. Jag tycker speciellt mycket om Belle Watling och Rhetts syster Rosemary. Någon ny storslagen kärlekshistoria á la Borta med vinden är inte detta. Särskilt mycket kärlek är det inte alls förresten. Jag hade gärna sett mer av spelet och spänningen mellan Scarlett och Rhett. Men om man läser boken med öppna ögon och sållar lite i berättelsen så blir det trots allt ganska bra! 

Fakta:
Förlag: Norstedts förlag
Antal sidor: 511
Utgivningsår: 2009
Första meningen: En timme före soluppgången, tolv år före kriget, dundrade en täckt vagn fram genom Carolina Low Country.